НОВИНИ

В "Референдум": Схеми и зависимости в съдебната система и битката за правосъдие

bnt avatar logo
от БНТ
21:30, 20.02.2024
Чете се за: 02:15 мин.
У нас
Слушай новината

Докъде стига мрежата от зависимости и корупционни схеми в съдебната система и държавата? Ще се разплете ли докрай и ще има ли последствия? През какво минава битката за ефективно правосъдие и готови ли сме да я водим? - отговорите на въпросите от участниците в предаването "Референдум": Татяна Жилова - председател на Съюза на съдиите в България, Владимир Николов – председател на Асоциацията на прокурорите в България, Ивайло Дерменджиев – председател на Висшия адвокатски съвет, и Явор Божанков – депутат от "Продължаваме Промяната - Демократична България".

Групите като тази на Нотариуса не са близки само до съдебната, а най-вече и до политическата система. Това сочат почти единодушните резултати (91%) сред запитаните в проучването на "Галъп интернешънъл" за предаването "Референдум". Затова и осъдените политици (61%) и скъсването на политическите връзки (59%) е нещото, което хората очакват, за да се възстанови доверието в системата. Следват бързи дела (57%) и повече лични качества на магистратите (49%), както и разбира се – преодоляването на корупцията (42%).

По-назад, макар и недалеч, са прозрачността (41%) и структурните промени (29%) в съдебната система, т.е. по-конкретните стъпки в съдебната реформа, която тече. 13% сочат спонтанно всички изброени, изразявайки цялостно недоверие. Процентите са повече от сто, защото респондентите са имали възможност да посочат повече от един отговор. Изследването показва и, че няма особена обществена надежда: пак почти единодушно, очакването е нищо особено да не последва от разкритията около Нотариуса. Все пак, 7% от запитаните вярват, че този път ще се стигне до посочването на конкретни виновни.

Изследването е проведено на 19 и 20 февруари 2024 г. по специална панелна методика, разработена за предаването „Референдум“. Данните отразяват нагласите и възприятията на публиката на предаването в експресен телефонен сондаж.

Цялото предаване “Референдум” гледайте ТУК!

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
В навечерието на втората годишнина: Откриха изложбата "Украйна: война и съпротива"
В навечерието на втората годишнина: Откриха изложбата "Украйна: война и съпротива"
Екипът на БНТ в Киев: Украйна отбелязва годишнина от събитията на Майдана
Екипът на БНТ в Киев: Украйна отбелязва годишнина от събитията на Майдана