НОВИНИ

В САЩ одобриха използването на ваксината на "Пфайзер"

Мартин Гицов
от Мартин Гицов
09:02, 12.12.2020 (обновена)
Чете се за: 01:09 мин.
Още

Близо 70 милиона души са заразените по света от COVID-19, броят на починалите е малко под 1,6 милиона, сочи справка на Ройтерс. Инфекцията е застигнала повече от 210 страни след първите случаи в Китай от декември миналата година.

Междувременно Американската агенция по храните и лекарствата одобри използването на ваксината на "Пфайзер".

Шефът на агенцията Стивън Хан е бил подложен на силен натиск от Белия дом за положително решение по ваксината на "Пфайзер". Изборът е бил зелена светлина за препарата или оттегляне от поста, твърдят американски медии.

Самият Хан определи публикациите като "неверни". В Съединените щати патогенът отне живота на 295 000 души.

"Нашата нация осъществи медицинско чудо, осигурихме сигурна и ефективна ваксина само за девет месеца", заяви президентът Тръмп след одобрението.

Доналд Тръмп - президент на САЩ: Горд съм, че осигурихме тази ваксина да бъде безплатна за всички американци. В партньорство с Федекс и ЮПиЕс вече започнахме доставка на ваксината до всеки щат и пощенски код в страната. Първата ваксина ще бъде поставена след по-малко от 24 часа.

По-рано и Мексико разреши използването на ваксината. Страната вече има споразумение за закупуване на над 34 милиона дози от препарата. Първи зелена светлина за инжекцията на фармацевтичната компания дадоха Великобритания, Бахрейн и Канада.

В Берлин се готвят да ваксинират до 20 000 души на ден

В германската столица ще ваксинират до 20 000 души на ден. Отделеното време на човек е 70 минути, лекарите ще получават по 120 евро на час, пояснява Дойче Веле. Времето е строго разпределено - четири минути за влизане в кабината, сваляне на горните дрехи и сядане на стола.

За самата дезинфекция и поставянето на инжекция са предвидени две минути. Още четири минути има за излизане от кабината. Следва половин час в чакалня под лекарско наблюдение. В 70-те минути са включени предварителните разговори, попълване на документи и 15-минутно изчакване.

Втората доза се поставя точно 21 дни след първата. В Берлин ще има 6 центъра за ваксиниране. Те са на ледена пързалка, две бивши летища, панаирна палата, концертна зала и стадион.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Обилен снеговалеж на проходите "Превала" и "Рожен"
Обилен снеговалеж на проходите "Превала" и "Рожен"
Затварят целия нов участък от третата метролиния за уикенда
Затварят целия нов участък от третата метролиния за уикенда