НОВИНИ

В село Падеш събират подписка срещу разширяването на дом за възрастни

Снимка:
bnt avatar logo
от БНТ
21:30, 12.10.2024
Чете се за: 02:42 мин.
У нас
Слушай новината

Хората в благоевградското село Падеш събират подписка срещу разширяването на дома за възрастни хора с деменция. Местните жители са притеснени, че няма достатъчно яснота какво точно ще се прави при реконструкцията на социалния дом и от слуховете, че там ще бъдат настанени и наркозависими.

Над 150 души от село Падеш са подкрепили подписката срещу разширяване на дома за възрастни хора с деменция. Проектът е на стойност 4 милиона лева. Предвижда модернизиране на съществуващата сграда и построяване на още три. Социалният дом се намира в идеалния център на селото, където е и единствената детска площадка, а местните хора са разделени в позицията "за" и "против" проекта.

"Пишеше, че ще се разширява вътре у самия дом, а сега излиза, че ще се вземе тука къде е здравната служба, улица ще се затваря и сме против", каза Валери Върколачки.

"Трябва да има грижа за възрастните хора и е по-добре, когато има повече домове", смята Стояна Атанасова.

"Притеснява ме това, че тук ще бъде отнет ценен терен. Ние не сме против проекта, който общината иска да изгради тук, а мисълта ми е, че може да бъде на друго място, където има огромно пространство, има свободна площ, незаета и там може да се разширява", каза Виолета Секулска.

На среща с жителите кметът на Благоевград Методи Байкушев обясни, че сградата на бившето училище, която предлагат местните хора, е проучена още в началото, но тя нямало как да бъде пригодена за извършване на социална дейност. Кметът обеща, че детската и спортната площадка в Падеш ще бъдат модернизирани. В селото се носят и слухове, че след разширяването на дома там ще бъдат настанени наркозависими.

"Един вид комуна, да го кажем по-направо. Ще стане тук много по-лошо за населението, то толкова има и хора", коментира Йордан Кокалков.

От общината в Благоевград заявиха, че разпространените слухове категорично не отговарят на истината, а в новопостроените сгради ще бъдат настанявани само възрастни хора с деменция. Предстои проектът да бъде внесен в Министерството на труда и социалната политика.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Три златни отличия за националите ни по скокове на батут от МТ „Купа на приятелството“
Три златни отличия за националите ни по скокове на батут от МТ „Купа на приятелството“
Георги Иванов пред БНТ: Продължаваме да сме в играта, целта е да сме първи в групата (ВИДЕО)
Георги Иванов пред БНТ: Продължаваме да сме в играта, целта е да сме първи в групата (ВИДЕО)