НОВИНИ

Увеличават се случаите на рак на маточната шийка у нас

В ход е кампания за безплатни прегледи в цялата страна

Альоша Шаламанов
от Альоша Шаламанов
20:42, 12.10.2024
Чете се за: 03:40 мин.
У нас
Снимка:
Слушай новината

По-малко от 1500 жени са били на профилактичен преглед за рак на маточната шийка по Здравна каса през тази година. Това е второто по честота онкологично заболяване сред жените. Заболеваемостта у нас се увеличава. Програма за ранно откриване няма. А прегледите по каса са само за жени между 30 и 39 години.

Ваксината срещу човешкия папиломавирус е най-сигурното средство за борба с рака на маточната шийка. В България е безплатна за момичетата от 10 до 13 години. Но интересът не е голям.

"В държави като Австралия и Швеция това заболяване - карцином на маточната шийка - почти е изчезнало", каза д-р Радко Тоцев - гинеколог, СБАЛАГ 'Майчин дом".

У нас случаите се увеличават.

"При нас пациентите често идват заради проблеми. В определен процент не искам да конкретизирам, вече нещата са закъснели и нас ни търсят за оперативното лечение на този тип заболяване", посочи д-р Радко Тоцев.

Здравното министерство започна кампания за безплатни прегледи за рак на маточната шийка. В нея участват лечебни заведения и медици от цялата България, които работят със Здравната каса.

"Тя обхваща възрастовите групи между 20 и 29 години и 40 и 49 години, включително без значение какъв е здравноосигурителният статус. Не се минава през личния лекар за направление", каза Румен Минчев - главен експерт в Дирекция "Методология" на НЗОК .

Безплатно в рамките на кампанията могат да се прегледат и неосигурените жени между 30 и 39-годишна възраст. В "Майчин дом" 10 лекари ще преглеждат по програмата през целия месец ноември.

"Задължително ще има цитонамазка вътре. Ако трябва и колоноскопия. И вече при групи, при които ако се диагностицира някаква патология, се разширява диагностиката", обясни д-р Радко Тоцев.

Кампанията в страната трябва да приключи до края на годината. В България няма програма и за ранно откриване и на рак на гърдата. Това е първото по честота онкологично заболяване при жените.

"Все повече са жените, които са засегнати - в младото общество, в цял свят. Като последните данни показват, че вече не една от 8, а една от седем жени се разболява от рак на гърдата", каза д-р Ваня Митова - началник на отделение по Хирургия в УСБАЛО "Проф. Иван Черноземски".

На профилактичен преглед за рак на гърдата по Здравна каса през тази година са отишли над 220 000 жени.

"Увеличиха се пациентите , които минават на профилактика в месеца за борба с рака на гърдата, който е октомври - именно сега. Иначе през останалата час от годината пропускаме, че можем да се разболеем. Все по-често срещаме жени, които са болни и са на възраст под 30 години. Всяка седмица имаме такива пациентки А между 30 и 40 години дамите наистина са много", каза д-р Ваня Митова.

Направленията за профилактични изследвания за рак на гърдата са валидни два месеца.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Равностоен футбол и нулево равенство между България и Люксембург в Пловдив
Равностоен футбол и нулево равенство между България и Люксембург в Пловдив
Николай Пенчев: Радвам се, че се върнах в България
Николай Пенчев: Радвам се, че се върнах в България