НОВИНИ

Световни неврохирурзи обучават млади лекари на конгрес в София

Айше Сали
от Айше Сали
19:23, 12.10.2024
Чете се за: 02:20 мин.
У нас
Снимка:
Слушай новината

Светила в неврохирургията от целия свят пристигнаха в София, за да обучават млади надежди в своята област. Поводът е Европейският конгрес по неврохирургия, на който България ще бъде домакин за първи път през следващите дни. Нови технологии, които ще променят бъдещето, бяха част от днешните демонстрации.

Ако досегът с пациенти беше решаващ за обучението на младите лекари преди десетилетие, то днес технологиите пресъздават всички ситуации, с които някой ден те ще се сблъскат. Като мозъчния инсулт, изваждането на тромб, тестове в лаборатория и дори всяка възможна операция.

"Триизмерните симулатори могат да симулират провеждането на терапевтична процедура. Както виждате, това в момента се случва с вътрешна сънна артерия. Обучаващият се научава как да "влезе" в различните съдове в мозъка и може да симулира това без наличие на рентген", каза доц. Николай Велинов, неврохирург.

Може да изглежда сложно и заксуано като нашите нерви, но всичко това ще намали рисковете за пациента и ще увеличи успеха при операция. Роботизираната апаратура и изкуственият интелект са в основата на голямата промяна.

"Като най-голям напредък, постигнат преди няколко години, можем да посочим изваждането на съсирек от мозъка при мозъчен инсулт. И това наистина променя хода на лечението и състоянието на пациента. Щастлив съм, че тук имаме възможност да обучаваме младите си колеги на симулатори, които изключително много се доближават до реалността. Виждам колко са любопитни и нетърпеливи да опитат да направят всичко, което те им позволяват", коментира Йохан Болхайдс, неврохирург от Нидерландия.

15 утвърдени специалисти ще покажат всичко, което могат на 45 специализанти. Среща, която ще помогне и на лекарите, и на пациентите да гледат напред.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Стефани Стоева се класира за финала на турнира по бадминтон в Кайро
Стефани Стоева се класира за финала на турнира по бадминтон в Кайро
Очаквайте: Валентин Антов, Филип Виденов и Кубрат Пулев в "Арена спорт"
Очаквайте: Валентин Антов, Филип Виденов и Кубрат Пулев в "Арена спорт"