НОВИНИ

В Северна Македония правителството с премиер Християн Мицкоски беше гласувано

Николай Кръстев
от Николай Кръстев
00:24, 24.06.2024
Чете се за: 02:10 мин.
По света
северна македония правителството премиер християн мицкоски беше гласувано
Снимка:
Слушай новината

Събранието на Северна Македония избра новото правителство на югозападната ни съседка, начело на което е премиерът Християн Мицкоски, със 77 гласа „за“ и 22 гласа „против“. По време на клетвата Мицкоски произнесе конституционното име на страната Република Северна Македония.

Управляваща коалиция в Република Северна Македония ще е между ВМРО-ДПМНЕ, както и от партиите от коалицията на доскорошната албанска опозиция ВЛЕН и партията ЗНАМ на кмета на Куманово Максим Димитриевски.

Против новото правителство гласуваха депутатите от СДСМ, крайната националистическа партия Левица, а коалицията около най-голямата местна албанска партия Демократичен съюз за интеграция на Али Ахмети Европейският фронт напусна заседанието преди то да завърши.

В новото правителство на Северна Македония ще има общо 20 министерства, а правителство ще има 24 членове. Освен премиера Мицкоски, ще има 23 вицепремиери и министри, от които 20 ще имат ресори и трима са без портфейли. Мицкоски ще има петима вицепремиери, а един от тях ще е „пръв вицепремиер“.

15 ще са министрите от коалицията около победилата на парламентарните избори ВМРО-ДПМНЕ, шестима ще са от албанската коалицията Vlen и двама от ЗНАМ.

Новите ключови министри за вътрешните работи ще са Панче Тошковски, на отбраната Владо Мисайловски, на външните работи и външната търговия Тимчо Муцунски, вицепремиер и министър за транспорт ще е Александър Николоски, министър за здравеопазването ще е Арбен Таравари, а Орхан Муртезани бе избран за министър на европейската интеграция.

Християн Мицкоски стана 13-ият премиер на югозападната ни съседка, който ще води 20-ото македонско правителство след отделянето на страната от бившата СФРЮ.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Седмицата започва с валежи в югозападните райони
Седмицата започва с валежи в югозападните райони
Лудогорец постигна минимална победа срещу Слован Братислава
Лудогорец постигна минимална победа срещу Слован Братислава