НОВИНИ

В сезона на ваканциите - как да избегнем проблемите на пътя

bnt avatar logo
от БНТ
10:52, 03.06.2023
Чете се за: 02:25 мин.
У нас
Слушай новината

С началото на този месец започват дългите пътувания за ваканция и лятна отпуска. За да избегнете проблеми по време на път, колата ви трябва да е добре подготвена, а шофьорите да знаят как да реагират при извънредна ситуация.

Юлиан Мирчев е шофьор повече от 40 години. Тъй като често пътува през летните месеци, още в началото на юни задължително минава през сервиза.

"Винаги автомобилът е на първо място що се касае за сигурността на пътя. Когато той е в изправност, аз съм спокоен…Не пестя за нищо, всичко е ново по него", споделя Юлиан Мирчев – шофьор.

В сервиза на Диана Стоянова в Благоевград през лятото най-често влизат за ремонт коли с прегрели двигатели. За да бъдат избегнати скъпите ремонти, Стоянова съветва:

"Трябва да обърнем внимание на акумулаторната батерия. Също така, ако има климатик, климатичната система, да се зареди климатика, да провери как работи, също така и охладителната течност…охладителната течност е много важно да бъде с параметрите".

За да бъде безопасно пътуването, освен подготовката на колата, е важна и подготовката на шофьора - да не потегля уморен, да не пие алкохол и употребява наркотици и да спира за почивки. Не се препоръчва на младите шофьори да поемат по дълги и непознати маршрути.

"Да правят повече почивки, да си отпочиват повече между разстоянията, да не предприемат изпреварвания и да карат една идея по-предпазливо на пътя, защото те още нямат нужния стаж", напомня Георги Бързаков – автомобилен инструктор.

Ако все пак млад шофьор тръгне на дълъг път, с него трябва да има втори шофьор, с когото да се редува зад волана, съветват още специалистите.

Али Мисанков / Анатоли Костов

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Турска военна техника ще премине през България, за да се присъедини към KFOR в Косово
Турска военна техника ще премине през България, за да се присъедини към KFOR в Косово
Националният тим на България по волейбол до 21 години ще стартира срещу Канада на световното първенство
Националният тим на България по волейбол до 21 години ще стартира срещу Канада на световното първенство