НОВИНИ

В Шумен вече плащат над 5 лв. за кубик вода

bnt avatar logo
от БНТ
17:21, 12.07.2023
Чете се за: 03:55 мин.
У нас
Слушай новината

Цената на водата в Шумен вече е 5,14 лева за кубик. Областта с доходи под средните за България ще плаща най-скъпата вода, тъй като Комисията за енергийно и водно регулиране одобри бизнес плана и заедно с това и по-високата цена. Така абонатите на ВиК – Шумен ще плащат с над 50 % повече. Това очаквано предизвика недоволството на потребителите, но и на местната власт, на която ѝ предстоят избори.

Това е поредното увеличение на цената на водата в Шуменско, но никога досега не е било толкова рязко - почти 50%. Недоволството е не само заради цената, но и заради лошото качество и постоянните аварии, които оставят потребителите без предупреждение без вода.

"Не ми харесва, още повече, че водата е под всякаква критика. Просто е много мътна, много мръсна. Не е качествена водата. Поне да използват тези пари да направят най-сетне водопровода в Шумен. Стари тръби са, пукат се, непрекъснато правят ремонти", каза Венета Христова.

"Туй безбожна цена, бе! Кой ще плаща", пита Фахри.

Според Иван Кавръков е недопустимо да се увеличава цената на една услуга, която е в безобразно състояние, като качество на водата. Шуменци пият или минерална вода, или отиват да си пълнят от чешмите в гората.

Граждани и местна власт са шокирани от действията на КЕВР и ВиК. Повече от година бизнес планът на водното дружество се отхвърля от Асоциацията по ВиК като неприемлив, но въпреки това КЕВР го утвърждава, след което ВиК вдига цената.

"КЕВР е допуснал да разглежда бизнес плана, без да се съобрази в рамките на административното производство по одобряването на този бизнес план, по съгласуването му от ВиК Асоциацията в Шумен", каза проф. Христо Христов, областен управител на Шумен.

Затова областният управител даде цената на водата и КЕВР на прокурор, а общините подкрепиха жалбата пред Върховната административна прокуратура.

"Подкрепихме жалбата, която беше подготвена от областния управител за драстичното завишение на водата. Също така и аз като кмет съм подготвил жалба и сме я подали от името на общината и от мое име", каза кметът на града Любомир Христов.

Според общинския съветник Добромир Драев, който от години следи работата на водното дружество, приемането на Бизнес плана зад гърба на местната власт е скандално.

"Нито един от плановете на ВиК–Шумен, не мога да говоря за останалите ВИК, не е постигнал и 30% от това, което е заложено като цели, като показатели за качество. Това означава само едно, че в Бизнес плановете е заложено само едно нещо, това е повишаване на цената на водата. …Не довежда до повишаване на качеството на услугата".

Цената ще продължи да се повишава, защото предстои да се включи пречистване на питейна вода, след като бъде пусната в експлоатация пречиствателната станция.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Пирин Благоевград се подсили с левия бранител Георги Върбанов от състава на Янтра Габрово
Пирин Благоевград се подсили с левия бранител Георги Върбанов от състава на Янтра Габрово
Депутатите приеха на първо четене държавния бюджет за 2023 година
Депутатите приеха на първо четене държавния бюджет за 2023 година