НОВИНИ

В Сливен откриха барелеф в чест на легендата Михаил Желев

сливен откриха барелеф чест легендата михаил желев
Снимка: Община Сливен
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БТА
20:13, 15.07.2023
Чете се за: 02:17 мин.
Спорт
Слушай новината

В Сливен днес беше открит барелеф на атлета Михаил Желев, съобщиха от пресцентъра на общината. На 15 юли европейският шампион на 3000 метра стийпълчейз щеше да навърши 80 години.

Паметният знак е поставен във фоайето на покритата лекоатлетическа писта. Той е изработен от сливенския скулптор Кунчо Кунчев по поръчка на Общината, а инициативата за поставянето му е на Общинския съвет.

Съветниците решиха още пистата да бъде именувана на големия български спортист, носител на "Златен шпайк" за най-добър лекоатлет на Европа за 1969 година, когато той става европейски шампион в Атина, Гърция.

Кметът Стефан Радев връчи отличието "Значка на Сливен" на изявени спортни деятели - ветерани, чийто живот е свързан с Михаил Желев, с леката атлетика, с извоювани високи постижения на техните възпитаници

Сред отличените бяха: многократния републикански шампион на 1500 метра гладко бягане Милчо Проданов, дългогодишните треньори Атанас Иванов, Богдан Славов, Злати Иванов, Стефан Станев, Стефан Стефанов, както и съпругата на Михаил Желев - Райна Стойкова.

"Тя е първият шампион на семейство Желеви. Тя е станала републикански шампион преди моя баща", отбеляза синът Желязко Желев, рекордьор на България на 3000 метра.

Купи, медали и парични премии получиха най-добре представилите се сред 200-е участници от страната в проведеното състезание - мемориал "Златен шпайк". Сред класиралите се беше и Жаклин Желева, която е внучка на Михаил Желев.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
След хакерската атака: Как е осъществена и засегната ли е базата данни на Парламента?
След хакерската атака: Как е осъществена и засегната ли е базата данни на Парламента?
Специално за БНТ: Бивш боец от "Вагнер" с ексклузивен разказ за организацията на Пригожин
Специално за БНТ: Бивш боец от "Вагнер" с ексклузивен разказ за организацията на Пригожин