НОВИНИ

Вайналдум: Готови сме да напуснем терена при расизъм

Жоржиньо Вайналдум
Снимка: БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БГНЕС
15:59, 25.06.2021
Чете се за: 02:25 мин.
Спорт
Слушай новината

Капитанът на Нидерландия Жоржиньо Вайналдум призова УЕФА да предприема по-строги мерки срещу расизма и заяви, че играчите, които са обиждани на расистка основа, не трябва да взимат решение относно това дали да излязат от терена в знак на протест.

Той призна, че е мислил дълго за това дали да напусне терена, ако е обиждан на расистка основа, когато „лалетата“ се изправят срещу Чехия в осминафинала от Евро 2020 в Будапеща.

УЕФА в момента разследва обвинения в расистко и хомофобско поведение от привърженици след инциденти в откриващите два мача от Група F в Унгария на „Пушкаш Арена“.

„Помислих за това много внимателно. Преди намекнах, че ще напусна терена, но тогава беше лесно да го кажа, защото не се бях сблъсквал с проблема. Но се запитах какво би станало, ако бъда провокиран от феновете“, разкри той.

Вайналдум е категоричен, че отговорността пада върху съдиите и УЕФА.

„Мисля, че ще отида до главния съдия, но ако трябва да съм честен, не съм сигурен как ще реагирам на момента. Никога не ми се е случвало и се надявам това да продължи. Но ако се случи, УЕФА трябва да действа. Те трябва да осъзнаят, че ако не го направят, поставят голяма отговорност върху играчите. УЕФА трябва да предпазва играчите. Това не трябва да бъде отговорност на футболистите“, допълни лидерът на нидерландския тим.

„Някои играчи напуснаха терена преди, но ако ги попитате дали са се чувствали подкрепени, мисля, че ще кажат, че не са. Ако съдията или съперниците реагират, тогава сигналът е по-силен. Това си мисля сега, но не изключвам възможността да изляза от терена, ако нещо подобно се случи в неделя“, завърши Вайналдум.

На 27 юни Нидерландия излиза срещу Чехия в мач от 1/8-финалите на Евро 2020. Мачът от 19.00 часа ще бъде излъчен по БНТ 1, БНТ 3 и онлайн в спортната секция на bntnews.bg.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
УЕФА похвали съдията, реагирал „перфектно“ в ситуацията с Ериксен
УЕФА похвали съдията, реагирал „перфектно“ в ситуацията с Ериксен
Тонове череши може да останат по дърветата в кюстендилските градини, защото няма берачи
Тонове череши може да останат по дърветата в кюстендилските градини, защото няма берачи