НОВИНИ

Ваксинацията срещу COVID-19 е предпоставка за по-малък натиск върху здравеопазването

МЗ продължава кампанията си "за" ваксинацията

повече ваксинирани covid пациенти лечебните заведения
Снимка: pixabay.com/
bnt avatar logo
от БНТ
13:58, 16.08.2021
Чете се за: 02:32 мин.
Още
Слушай новината

Когато голяма част от населението е имунизирана срещу дадено инфекциозно заболяване, включително срещу COVID-19, вероятността то да се разпространява намалява значително. Това се нарича "колективен/стаден имунитет", акцентират на страницата си във Фейсбук от Министерството на здравеопазването. В последните дни с редица постове в социалната мрежа от ведомството информират за ползите от ваксинацията.

България влезе в оранжевата зона по разпространение на COVID-19

  • Ваксинацията намалява риска от разпространение на заболявания, като предпазва имунизираните лица и непряко защитава тези около тях, които са уязвими към заболявания, но поради някаква причина не могат да се ваксинират, като например не са достигнали възрастта за съответната имунизация или имат алергия към някоя от съставките на ваксините.
  • Високото ваксинално покритие срещу COVID-19 ще намали социалната, психологическата и финансовата тежест, до които доведе пандемията от COVID-19.

Каква е разликата между положителен случай и болен от COVID-19?

  • Колкото повече хора се ваксинират срещу COVID-19, толкова по-малко ще са пациентите в лечебните заведения. Това означава по-малък натиск върху здравеопазването и системите за социални грижи, възможност всички да водим пълноценен живот, включително да учим и да работим свободно и безопасно, посочват още от здравното министерство в поста си.

Най-добрата защита от COVID-19 е ваксинацията, акцентират още от Министерството на здравеопазването. В последните дни от ведомството активно провеждат кампания "за" ваксинацията.

МЗ: Ваксините срещу COVID-19 са безопасни

"Вирусите еволюират, заразяват се все повече хора и по този начин продължават да се разпространяват . Заразени има най-вече в страни с население, което не е напълно ваксинирано", пишат на страницата си от здравното министерство.

"Ваксините, с които у нас се правят имунизация срещу COVID-19, се използват по цял свят. Те са преминали успешно клинични изпитания. Доказано е, че отговарят на всички изисквания за качество, безопасност и ефикасност като другите лекарства", акцентират още от министерството.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Мая Манолова: Без участието на ИТН в разговорите няма как да има правителство с трети мандат
Мая Манолова: Без участието на ИТН в разговорите няма как да има правителство с трети мандат
Десислава Атанасова, ГЕРБ: Конституционният съд ще реши за министър Петков
Десислава Атанасова, ГЕРБ: Конституционният съд ще реши за министър Петков