НОВИНИ

Валентин Андреев постигна личен рекорд и спечели националната купа по хвърляне на чук в Балчик

22-годишният състезател на Черно море 2005-Балчик премина за първи път в кариерата си границата от 72 метра

Валентин Андреев
Снимка: БТА
bnt avatar logo
от БНТ
21:52, 24.02.2024
Чете се за: 03:30 мин.
Спорт
Слушай новината

Валентин Андреев триумфира на чук при мъжете на националната купа по хвърляния в Балчик. 22-годишният състезател на Черно море 2005-Балчик премина за първи път в кариерата си границата от 72 метра и с личен рекорд от 72.62 спечели златото пред стотици зрители в родния си град.

Втори остана друг класен състезател в тази дисциплина Никола Михов (Добрич) с 68.17, а трети съотборникът на Валентин Даниел Файаз-Джахани с 59.15 метра.

През 2023-а Андреев регистрира пет състезания над 70 метра, а в момента постижението му е в топ 10 на света. В квалификационна система за олимпийските игри в Париж той е на 39-а позиция преди това състезание, а още няколко с подобен резултат ще го приближат към олимпийската квота.

Медалистите на чук мъже бяха наградени лично от президента на Българска федерация лека атлетика Иван Колев, който изгледа всички стартове от първия ден на състезанието.

В надпреварата при жените многократната шампионка Екатерина Димова (Черно море 2005 Балчик) беше победена от украинката, състезаваща се за КЛАСА (София) Яна Петренко, която спечели с 49.41 срещу 43.95 на Димова.

Две титли и бронзов медал записаха възпитаниците на треньора от Хеброс (Харманли) Димитър Карамфилов, който е наставник на атлет номер 1 на България за 2023 година Божидар Саръбоюков. Той ще пътува за Световното първенство в зала в Глазгоу след няколко дни, но присъства на турнира в Балчик.

Денис Адил (Хеброс Харманли) спечели титлата на копие за мъже с 54.10 метра. Втори стана Георги Георгиев (Георги Дъков, Плевен) с 50.93. В борба за третото място Иво Гърбов (Ивайло 93 Велико Търново) се наложи над Вилимир Караиванов (Черно море 2005 Балчик) с 46.68 срещу 46.27.

Бившият национален рекордьор Кольо Нешев (личен рекорд 82.55) беше записан за състезанието, но не стартира поради медицински причини.

Друга възпитаничка на Карамфилов Цветка Дякова победи убедително на копие за девойки под 18 години с почти пет метра преднина пред сребърната медалистка. Дякова постигна 39.18 в най-силното си хвърляне и имаше още един опит от 39.12. Дария Мишовска (Тракия 96 Пловдив) е втора с 34.43, а Стефанина Захариева (Атлетик Хасково) взе бронза с 31.00.

Третият медал за деня за Хеброс Харманли беше на диск за жени, завоюван от бившата национална състезателка Григория Нанева, която зае трета позиция с 38.59 метра.

Във втория ден на състезанието е записан и многократният шампион на България на диск Росен Карамфилов.

Победата беше за Ивелина Милкова (Дунав Русе) с 47.32 метра, пред украинската състезателка на Берое (Стара Загора) Катерина Нестеренко с 38.59.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Гледайте НА ЖИВО спорт безплатно на:

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Макрон беше освиркан от фермери на селскостопански панаир в Париж (СНИМКИ)
Макрон беше освиркан от фермери на селскостопански панаир в Париж (СНИМКИ)
Тими Зайц спечели състезанието по ски полети в Оберстдорф
Тими Зайц спечели състезанието по ски полети в Оберстдорф