НОВИНИ

Валентин Димов: Чака ни сериозна среща с Босна и Херцеговина, но смятам, че ще се поздравим с победа в неделя

България ще играе с Босна и Херцеговина мач от Световната група I за купа "Дейвис". Срещите ще се проведат на тенискорт "Авеню" в Бургас

валентин димов чака сериозна среща босна херцеговина смятам поздравим победа неделя
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БТА
16:36, 01.02.2024
Чете се за: 04:17 мин.
Спорт
Слушай новината

Чака ни доста сериозна среща с Босна и Херцеговина, но смятам че ще я преодолеем и ще се поздравим с победа в неделя. Това заяви на пресконференция в Бургас капитанът на националния ни отбор по тенис за мъже Валентин Димов.

В събота и неделя от 14:00 часа в морския град България ще играе с Босна и Херцеговина от Световната група I за Купа Дейвис. Двубоят ще е в залата на тенискорт "Авеню". Жребият за срещата ще се проведе на 2 февруари (петък) от 12:00 часа. За първи път в историята Бургас ще бъде домакин на мачове от световното отборно първенство за мъже.

"Познаваме добре състава на Босна и Херцеговина. С някои от техните играчи съм играл, когато бях активен състезател, а и повечето от нашите момчета имат мачове с голяма част от босненския състав. Това обаче не би трябвало да ни дава повод за подценяване или пък да смятаме, че ще бъде лесно преодолим мач", коментира Димов.

Той добави, че момчета са на линия, тренират активно, и че всички са готови да се включат, както на мачовете по единично, така и за двойки.

"Националният ни тим направи исторически подвиг, защото за първи в историята си игра в Световна група 1 на отборния турнир, който има история повече от век. След поражението от Казахстан следващият ни съперник събота и неделя в Бургас ще бъде тимът на Босна и Херцеговина, с който България ще се бори да запази своето място в Световна група 1", заяви техническият директор на Българската федерация по тенис Йордан Божинов.

При успех над Босна и Херцеговина, България ще запази мястото си в Световна група I, а при поражение ще изпадне в Световна група II. Националите ни влязоха в елитната група на турнира с повече от сто години история, през февруари след победа над Нова Зеландия с 3:1.

Капитанът на мъжкия тенис отбор на Босна и Херцеговина Зоран Зърнич, благодари на домакините за гостоприемството и разказа за какво се готвят при визитата си на бургаския Тенис клуб "Авеню".

"От събота в сме в Бургас, тренираме всеки ден. Дойдохме по-рано, за да се адаптираме към условията, които предлага кортът и залата, в която ще играем. Тук сме с най-добрия състав. Двата отбора се познават много добре. Нашите играчи са се срещали с най-добрите състезатели на българския отбор, така, че очаквам да се получат интересни и хубави мачове през уикенда. Предполагам, че мотивацията ще бъде на висота", каза Зърнич.

"Това е мач на елиминация. Залогът е голям и се надявам да се получи хубава игра. Тук важното е, че който загуби отива в по-ниска група, а целта е това да бъде избегнато. Ние ще дадем най-доброто, на което сме способни. Имаме опитен отбор с помощта, на който се надявам да изпълним нашите цели", допълни треньорът на тима.

В тима на България са включени Димитър Кузманов, Александър Лазаров, Пьотр Нестеров, Александър Донски и Янаки Милев. На лагера в Бургас е и Адрияно Дженев, който за първи път е част от националния отбор на България за Купа „Дейвис".

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Денков: Планира се пътуване на българска делегация до САЩ, в това няма нищо ненормално
Денков: Планира се пътуване на българска делегация до САЩ, в това няма нищо ненормално
Реставрираха 300-годишната часовникова кула в Пещера
Реставрираха 300-годишната часовникова кула в Пещера