НОВИНИ

Валентин Радев: Влиза се веднага в склада в Елин Пелин, няма такова правило от 24 часа

Човешка грешка е причината за трагедията, съмнявам се, че изискванията за склада са изпълнени, допълни той

bnt avatar logo
от БНТ
08:44, 27.07.2024
5690
Чете се за: 04:35 мин.
У нас
Слушай новината

"Най-вероятно човешка грешка. Следствието има думата. Ще правят най-различни експертизи. В подобен случай на взривове на пиротехнически изделия става дума за човешка грешка и статично електричество", заяви в "Денят започва с Георги Любенов" Валентин Радев - експерт по взривове и бивш вътрешен министър.

Той посочи, че по света, когато се случват подобни инциденти, почти винаги се касае за статично електричество. Изрази съмнение, че все пак има нарушения при изграждането на склада и не са спазени изискванията.

"Не са с подходящи обувки, статично електричество, взривява се и така".

Валентин Радев описа какво се е случило във фаталния следобед.

"Това е един склад, който има няколко хранилища. Общо 6. По един път се влиза от гара Елин Пелин. Те отиват там след 17:00 часа - доцентът, дъщеря му и синът на собственика Тодор. Отиват да подготвят нещо, което ще бъде през събота или неделя. Паркират буса вътре и влизат в едно помещение, което не е било дори с четири стени".

Именно там става взривът и ударната вълна изхвърля дъщерята.

"Лошата новина е, че този взрив се предава на другите хранилища. Едно по едно".

По думите му складът не е направен по правилата на военния правилник. Там минава и газопровод, за който е знаел само собственикът.

"Складът, който се взриви е с пиротехника. Това не са взривни вещества. Няма снаряди. И най-голямата опасност са пожарите", акцентира Валентин Радев.

Допълни, че налягането, което се вдига и в него има частици, фойерверки т.е. облакът се вдига, те се възпламеняват и запалват покрива. Радев беше категоричен, че няма период от 24 часа, който трябва да премине, за да се направи оглед на мястото на инцидента.

"Няма такова правило. Влиза се при първа възможност. Каквото могат да спасят".

По всяко време, когато може да се влезе безопасно, уточни експертът по взривове.

"Нито в Челопечене сме чакали, нито на друго място. Никъде не чакаме такива 24 часа, но това придоби общественост и се повтаря и от вас, журналистите, защото така ви казват".

Разказа, че когато са влезли едно от най-опасните неща е била високата температура. Акцентира и върху това, че няма опасност от обгазяване, защото складът е направен на подходящо място.

"Има правила, по които се строят такива складове и бази, включително и този. Дали обаче е построен според правилата? Аз все повече започвам да си мисля, че след като гледах картинките от дрона и виждайки разположението на складовете, започвам да се притеснявам, че не са изпълнени по правилника, по който се правят тези неща, който е на отбраната", заяви Валентин Радев.

Изненадан е от начина, по който се е предавал огънят от хранилище на хранилище. Но оцени местоположението на склада като подходящо.

"Фактът, че няма изпотрошени прозорци от взрива на целия склад. Значи са взети такива мерки. Докъде и доколко са спазени следствието ще каже. И аз все пак имам съмнения, че нещо все пак ще има нарушения".

Да не забравяме, призова Радев, че това е все пак частен бизнес и държавата е тази, която поставя ограниченията.

"Ако някой е виновен, че не са спазени - това сме ние, държавата".

Вижте целия разговор във видеото

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Костадин Костадинов: Главните прокурори през последните години пазят организираната престъпност
Костадин Костадинов: Главните прокурори през последните години пазят организираната престъпност
Националите по бейзбол запазиха шансовете си да се класират за европейското първенство
Националите по бейзбол запазиха шансовете си да се класират за европейското първенство