НОВИНИ

Валежи ще обхванат цялата страна през нощта

валежи обхванат цялата страна нощта
bnt avatar logo
от БНТ
21:02, 03.12.2021
Чете се за: 02:37 мин.
У нас
Слушай новината

Оправдаха се прогнозите за много силен югозападен вятър и по-топло от обичайното за сезона време в по-голямата част от страната днес - 20° в Ахтопол и Варна, 19° в Хасково и Бургас.

Съществено по-хладно остана в северозападните райони, където вятърът се ориентира от северозапад. Там вече започнаха и валежи от дъжд, които през нощта ще обхванат цялата страна. От северозапад ще продължи да нахлува по-студен въздух и на много места в планинските райони и високите полета на Западна България, дъждът ще преминава в сняг.

Утре още преди обяд валежите в западните райони ще спират, но в останалата част от страната ще продължи да вали. Предупреждение за значителни количества е обявено в Югоизточна България.

Очакванията са до вечерта валежите навсякъде да спрат. Вятърът утре ще е от североизток, слаб до умерен, а максималните температури - съществено по-ниски, в сравнение с днес, в Северна България - между 4° и 7°, в София - около 5°, в южните райони – от 8° до 11°.

В планините ще бъде много ветровито, с умерен северозападен, по високите и открити части - силен западен вятър. През първата половина на деня на много места ще продължи да вали, като границата между сняг и дъжд ще е на надморска височина около 1700 метра. По-късно през деня валежите ще спират, а в масивите от Западна България и облачността ще се разкъсва и намалява.

Не само у нас проливни валежи, придружени на места от гръмотевици, се очакват и в югоизточната половина от Балканите. Причината – средиземноморски циклон, който преминава през полуострова. Под влиянието на обширна многоцентрова област от ниско атмосферно налягане с валежи от дъжд и сняг ще бъде за пореден ден в северната половина от континента. В Източна Европа застудяването ще продължи и утре, а на Апенините предстои затопляне.

И у нас в неделя максималните температури слабо ще се повишат. Ще има и райони със слънчево време, но в низините и котловините ще бъде по-често облачно и мъгливо, а на отделни места ще превали и слаб дъжд. През следващата седмица се очаква нова валежна обстановка и застудяване.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Шампионът Марица даде гейм, но все пак надви Казанлък Волей
Шампионът Марица даде гейм, но все пак надви Казанлък Волей
Започна строежът на нов патрулен кораб за ВМС
Започна строежът на нов патрулен кораб за ВМС