НОВИНИ

Валтери Ботас триумфира в Русия

Борил Гочев
от Борил Гочев
17:13, 27.09.2020
Чете се за: 01:37 мин.
Други спортове
валтери ботас триумфира русия

Финландецът грабна победата на пистата в "Сочи" като по този начин запази шансовете си в битката за Световната титла.

Втори на почетната стълбичка се качи Макс Верстапен, а трети остана Люис Хамилтън, който получи наказание от 10 секунди заради два нерегламентирани тренировъчни стартове по време на обиколката за нареждане на стартовата решетка.

Преди началото на надпреварата пък Себастиан Фетел получи торта подарък по повод неговото 250-то състезание във Формула 1. За негово съжаление обаче германецът нямаше много поводи за радост след като отново остана извън зоната на точките.

На старта Хамилтън поведе, а Ботас прескочи Верстапен. Нидерландецът опита контраатака, но тя предизвика неточност и той напусна очертанията на пистата, предоставяйки 3-та позиция на Дани Рикардо.

По-назад Карлос Сайнц също излезе от трасето, но при връщането си допусна нелепа грешка след като не прецени размерите на болида си и се заби в мантинелата. Няколко завоя по-късно Ланс Строл също катастрофира и отпадна от надпреварата, а тези два инцидента предизвикаха и излизането на колата за сигурността.

След рестарта беше оповестено и наказанието на Хамилтън, който определено не бе доволен от това решение на рейс контрола. Той в недоумение питаше по радиото къде в правилника има някакви рестрикции относно тези тренировъчни стартове, но оттам му казаха, че няма какво да се направи.

В край на сметка в 16-ия тур британецът влезе в бокса и изтърпя наказанието си от 10 секунди, което го свали до 11-та позиция.

След като почти всички преминаха през пита, лидерството пое Ботас, следван от Верстапен и Хамилтън. В топ 10 се движеха още Серхио Перес, Дани Рикардо, Шарл Льоклер, Естебан Окон, Дани Квият, Кими Райконен и Пиер Гасли.

20 обиколки преди финала Ботас водеше уверено, докато Хамилтън правеше опити да достигне Верстапен в битката за 2-то място.

Десетина тура преди финала Грожан излетя на 2-ри завой и мина през ограничителните табели, но въпреки това успя да продължи. Кратката му екскурзия извън пистата обаче предизвика виртуална кола на сигурността.

Въпреки това, тя не донесе сериозни промени в класирането в челото на колоната.

До края Ботас, необезпокояван, пресече финала първи като дори регистрира най-бързата обиколка в последния тур, за да спечели допълнителната точка. След него финишираха Верстапен и Хамилтън.

Серхио Перес завърши на отличното 4-то място, а Дани Рикардо и Шарл Льоклер допълниха топ 6.

В зоната на точките финишираха още: Естеабан Окон, Дани Квият, Пиер Гасли и Алекс Албън.

След тази победа Ботас леко намали изоставането си от Хамилтън в генералното класиране като британецът води с 205 точки, а съотборникът му има 161. Верстапен е трети със 128 пункта.

При конструкторите Мерцедес са начело с 366 точки, следвани от Ред Бул със 189 и Макларън със 106.

Следващият старт от календара на Формула 1 е на 11 октомври на "Нюрбургринг" в състезанието на за "Гран при на Айфел".

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
МВнР: България призовава за незабавно прекратяване на огъня в Нагорни Карабах
МВнР: България призовава за незабавно прекратяване на огъня в Нагорни Карабах
Митинг-концертът на Орлов мост ще продължи до 22 часа
Митинг-концертът на Орлов мост ще продължи до 22 часа