НОВИНИ

Вандали изтръгнаха скулптурата на граф Игнатиев от бюст-паметника му във Варна

вандали изтръгнаха скулптурата граф игнатиев бюст паметника варна
bnt avatar logo
от БНТ
12:19, 10.01.2024
Чете се за: 01:42 мин.
У нас
Слушай новината

Вандали изтръгнаха фигурата на граф Игнатиев от бюст-паметника му във Варна, съобщават от общината. В 9.10 ч. тази сутрин гражданин е сигнализирал дежурния служител в Община Варна за вандалски набези върху паметника на граф Н.П. Игнатиев, който се намира в Градската градина между Драматичен театър „Стоян Бъчваров“ и филиала на театъра във Варна.

На място веднага са се отзовали директорът на Дирекция „Култура и духовно развитие“ Антония Йовчева и началникът на Общинска полиция гл. инспектор Георги Ковачев. Те са констатирали, че металните планки в основата на бюст-паметника са изкривени, вероятно с лост, ръбовете са откъртени и винтовете са компрометирани. Няма липсващи елементи.

Монументът е демонтиран и ще бъде прибран и съхранен, докато не бъдат отстранени повредите по него. След това ще бъде възстановен на мястото си.

Община Варна призовава гражданите да се въздържат от хулигански прояви и посегателства върху паметниците на културното наследство във Варна и върху общинска собственост, спирки на градския транспорт, машини за продажба на билети, подлези и др.

Общината ще засили контрола и видеонаблюдението с цел превенция и разчита на гражданите за съвместно опазване на собствеността.

Снимки: БГНЕС

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Данъчните проверяват австрийските компании "Билла" и ОМВ
Данъчните проверяват австрийските компании "Билла" и ОМВ
Мразовито време с много слънчеви часове
Мразовито време с много слънчеви часове