Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ

Външната комисия в НС няма насрочено заседание по френското предложение за преговорите между София и Скопие

Ирина Цонева
от Ирина Цонева
20:16, 20.06.2022
Чете се за: 04:17 мин.
У нас
Слушай новината

До момента няма насрочено заседание на парламентарната външна комисия по френското предложение за разрешаване на спора между България и Република Северна Македония.

Документът, изготвен от френското ротационно председателство на Евросъюза, беше изпратен в комисията още в петък. Два дни по-рано на своето заседание миналата сряда правителството реши всички въпроси, свързани с темата Северна Македония, да се решават само от народните представители.

Вчера външното ни министерство излезе с официална позиция за свършеното до момента, а днес изпрати в комисията и проект за двустранен протокол между София и Скопие.

Тази вечер посланиците на всички 27 държави членки се събират в Люксембург, за да обсъждат темата, но новини от България за позиция по френския документ няма.

"По света и у нас" научи неофициално, че парламентарната външна комисия ще бъде свикана чак в четвъртък с два мотива - документът да бъде преведен на български и да получим позицията на Северна Македония по темата.

Членове на комисията от управляващата коалиция коментираха за БНТ, че с гаранциите, които дава документът, е много добър за страната ни, защото според него Скопие трябва да поеме ангажимент пред ЕС да си промени Конституцията и да впише българите като един от държавотворните народи и ако Македония не направи това - няма да има преговори за ЕС и съответно няма да вдигнем ветото.

Едва ли бихме получили по-добра оферта, твърдят същите депутати, защото Френското председателство и европейските институции приеха българските искания за Северна Македония и ги включиха в преговорната рамка, което е без прецедент, тъй като досега страните членки избягваха да поставят двустранни спорове на европейско ниво.

В "Денят започва" Димитър Гочев от правната комисия в Народното събрание заяви, че има две основни гаранции за изпълнение на българските условия.

"Гаранцията е, че ние можем да блокираме процеса във всеки един момент и се надяваме също така на натиска на 27 държави да бъдат по-ефективни, отколкото усилията на само една - България. Това са двете гаранции, че ние винаги можем да спрем процеса и че има още някой, който ни помага", заяви Димитър Гочев - депутат от "Продължаваме промяната".

Членове на комисията от ГЕРБ също неофициално определиха френското предложение като добро за страната ни. Не така стоят нещата с "Има такъв народ" и "Възраждане" обаче. Слави Трифонов отново повтори думите си, че Кирил Петков е извършил национално предателство, а депутатът от "Възраждане" Цончо Ганев определи предложението като неприемливо и го нарече поредно извиване на ръце.

Премиерът Кирил Петков многократно обяви вече, че ако парламентът не промени българската позиция, той еднолично няма да свали “ветото“.

Държавният глава Румен Радев остро критикува премиера и правителството с думите, че кабинетът не е успял да изработи българско предложение по спорния въпрос с Република Северна Македония, а сега внася френското предложение и при това го прехвърля всичко върху Народното събрание, без да заяви позиция. Не може Петков да внася чужди предложение без свое мнение - той не е куриер, а премиер.

Междувременно видяхме и многохиляден митинг с призиви за предсрочни избори и за отхвърляне на предложенията, организиран от опозиционната ВМРО-ДПМНЕ.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Граждани се събраха в подкрепа на правителството във Варна
Граждани се събраха в подкрепа на правителството във Варна
Радостин Василев: Сред хората съм, защото не ме притеснява
Радостин Василев: Сред хората съм, защото не ме притеснява