Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ

Проф. Илчев: България трябва да разчита на себе си, а не на гаранциите на великите държави

от БНТ
19:34, 20.06.2022
Чете се за: 03:05 мин.
У нас
Слушай новината

Трудно е да се каже дали френската формула за вдигане на ветото пред Скопие е добра или не, още повече, че се получава четири дни преди крайния срок, т.е. няма техническо време да се обсъди и обмисли, това каза в "Още от деня" историкът проф. Иван Илчев.

"Историческият опит ми говори да не се доверявам на гаранциите, които дават великите държави, защото тези гаранции важат до момента, в който те имат интерес от тях", подчерта проф. Илчев.

По думите му, единствената гаранция е силната позиция на България.

"Трябва да разчитаме на себе си, а не на гаранциите на великите държави, защото те си имат собствени интереси".

Според историка, България не е направила анализ какви ще са ползите за страната ни, ако Република Северна Македония влезе в ЕС и респективно какви биха били негативите от това. Затова и страната ни не е изразила ясна позиция.

"Струва ми се, че тръгнахме по най-лесния път - да искаме тези, които не се страхуват да се признават за българи в РСМ, да влязат в конституцията. Това обаче е път, който не води никъде", подчерта той.

Проф. Илчев подчерта, че е трудно да се определи как точно трябва да постъпят българските политици в настоящата ситуация, защото за да се реагира по определен начин, трябва да е ясно как ще реагира отсрещната страна.

"Когато от отсрещната страна най-мощната опозиционна партия, която има почти толкова депутати, колкото и управляващата, заявява твърдо и категорично, че няма да спази договора, а нейният водач казва, че България трябва да коленичи и да се извини - подобен език не съм чувал някъде в Европа досега", коментира историкът и допълни, че е недопустимо в същото време управляващите в Северна Македония да нямат официална позиция по темата.

Фактът, че в момента нямаме министър на външните работи не говори добре за България, коментира още проф. Илчев и предупреди, че страната ни трябва да подготви много по-внимателно условията си, да проведе преговорите си, да не очаква, че развръзката ще стане през следващите две седмици или месец.

Република Северна Македония е независима държава със свои собствени интереси и ние трябва да видим как могат да се напаснат техните интереси с нашите интереси, каза в заключение проф. Иван Илчев.

Целия разговор вижте във видеото

Гледайте повече от "Още от деня"

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Пирин Благоевград изненадващо се раздели с наставника си
Пирин Благоевград изненадващо се раздели с наставника си
Тежките сражения около Северодонецк продължават
Тежките сражения около Северодонецк продължават