НОВИНИ

Вижте какво включва френското предложение за преговорите между София и Скопие

Александър Марков
от Александър Марков
18:44, 19.06.2022 (обновена)
10800
Чете се за: 04:40 мин.
По света
Слушай новината

Постоянните представители на страните членки в ЕС се събират утре, за да разгледат проекта на т.нар. "френско предложение" относно начало на преговори с Република Северна Македония. В специална позиция от Министерството на външните работи заявиха, че са защитавали българския интерес през изминалите шест месеца чрез преговори по поредица документи и че оттук нататък целият процес е в ръцете на Външната комисия в НС.

Вижте и още в обзора на Александър Марков.

Външното ни министерство заявява, че се е опитало да защити българските искания в Преговорната рамка на Скопие, Заключенията на Съвета на ЕС и специален Протокол. Нито един от тези документи поединично не отговоря на българските искания, но в цялост биха могли да ги гарантират.

Основното предизвикателство, посочват от Външно, е факторът време, като на този етап вече не съществува обективна възможност за изпълнение на заложените в Рамковата позиция на България от 2019 г. критерии. Външно приветства конструктивния подход на Франция, която е проявила разбиране към позициите на страната ни.

Същевременно все още има аспекти по френското предложение, по които следва да се работи, за да се защити българският интерес.

От Външно посочват, че не може да изготви и защити българска позиция на предстоящите европейски формати, защото няма решение нито на правителството, нито на НС, след като на 15 юни кабинетът реши всички документи да отиват директно във Външната комисия на Парламента.

Предложените документи от френското председателство и доклад за хода на преговорите със Скопие, министерството е внесло в Комисията в петък и е опитало да внесе по-късно и проект на двустранен протокол между София и Скопие, но към 19.00 часа не е имало кой да входира документите.

Външно предлага спешно да се свика заседание на Външната комисия, на което да бъдат обсъдени всички налични документи, да бъде формулирана консолидирана българска позиция и да бъдат определени следващите действия на българската дипломация. Би било оптимално МС да изрази становище по въпроса. Ако това не се случи възможно най-скоро, Външно ще се придържа към Рамковата позиция от 2019 г., на която предложеният проект за Преговорна рамка не отговаря.

Т.нар. "френско предложение" са всъщност два проекта на документи, които Френското председателство е разпратило до страните-членки и с които "По света и у нас" от петък разполага.

Става въпрос за: Преговорна рамка на РСМ и Заключения на Съвета за свикване на Първа междуправителствена конференция със Скопие.

По-важните акценти: Република Северна Македония трябва да спазва Преспанското споразумение с Гърция и Договора за добросъседство с България от 2017 г.

И още: относно македонския език, който България официално не признава, двете страни ще излязат със съответни декларации. Позицията на София остава непроменена.

Предвижда се в преговорната рамка да има двустранен протокол между София и Скопие по изпълнението на Договора от 2017 г. Ние не знаем какво има в този протокол и дали в него фигурират и останалите български искания. Именно той ще се окаже ключов.

Съветът приветства намерението на Скопие да промени Конституцията си, за да включи в нея и граждани от други нации, които живеят на територията на РСМ - като българите.

Предлага се да бъдат свикани две междуправителствени конференции със Скопие. Първата - на 23 юни. Втората, която ще е същинското начало на преговори - едва след като югозападната ни съседка промени Конституцията си.

Всичко това отново бе обект на спор между политическите сили у нас.

Вижте и още в разговора с проф. Ангел Димитров, председател от българската страна на историческата комисия, и журналиста Коста Филипов в предаването "Говори сега".

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Виктория Томова загуби мача за влизане в основната схема в Ийстборн
Виктория Томова загуби мача за влизане в основната схема в Ийстборн
Президентът Радев се включи в проявите за 300 години от рождението на Паисий Хилендарски
Президентът Радев се включи в проявите за 300 години от рождението на Паисий Хилендарски