НОВИНИ

Реакции в Скопие: Как РСМ приема френското предложение за ветото

Биляна Бонева
от Биляна Бонева
18:34, 20.06.2022
Чете се за: 03:07 мин.
По света
Слушай новината

Правителството в Скопие остава без коментар за "френското предложение" за вдигане на българското вето. Премиерът на Република Северна Македония Димитър Ковачевски заяви, че предложението няма да бъде предмет на дискусия, докато не бъде съгласувано от всички страни- членки на Европейския съюз.

Когато френското предложение бъде прието от страните членки на Европейския съюз и официално изпратено в Скопие, тогава то ще бъде детайлно разгледано от Република Северна Македония, заяви Димитър Ковачевски.

Външното министерство в съответствие с правомощията си и информацията, която получихме, има представа за предложението и най-опитните експерти във Външно министерство сега правят анализ на тези документи с предложението. Междувременно няма да разискваме и обсъждаме този въпрос, защото това не е предложение, по което са се споразумели всички 26 страни членки на Европейския съюз, включително Франция, която е направила предложението, заяви Димитър Ковачески, премиер на Република Северна Македония.

Ковачевски повтори и позицията на правителството в Скопие за македонския език в преговорната рамка.

Македонският език трябва да бъде чист македонски език в процеса на преговори, каза той.

Срещу "френското предложение" се обяви лидерът на най-голямата опозиционна партия в македонския парламент ВМРО-ДПМНЕ. На протест снощи Християн Мицкоски призова правителството да отхвърли предложението и поиска предсрочни избори още това лято.

Откажете това предложение. Бъдете смели и достойни и го откажете. Не слушайте ментора и тези, които командват и държат властта. Народът е този, който избира и сменя властта. Този народ ще ви оправдае, ако утре излезете и откажете това предложение от България. Аз искам да предам ясно послание, че нито аз, нито ВМРО-ДПМНЕ ще приемем каквото и да било унизително споразумение в ущърб на нашите национални интереси, каза Християн Мицкоски, лидер на ВМРО-ДПМНЕ.

До края на юни ще се намери решение на спора с България. Такава е прогнозата на председателя на най-голямата албанска партия Демократичен съюз за интеграция, който е и коалиционен партньор на Социалдемократическия съюз на Македония. Според Али Ахмети "ще има епилог в полза на мира, стабилността и бъдещето". Пред македонски медии Ахмети изрази увереност, че "сега е моментът и сега трябва да бъде намерено решение", защото според него и за България е добре проблемите да бъдат решени.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Най-добрите състезатели на планетата в плувните спортове в ефира на БНТ 3
Най-добрите състезатели на планетата в плувните спортове в ефира на БНТ 3
Ден преди дебатите по вота на недоверие: Партиите потвърдиха позициите си към кабинета "Петков"
Ден преди дебатите по вота на недоверие: Партиите потвърдиха позициите си към кабинета "Петков"