НОВИНИ

Посланиците на страните от ЕС обсъждат френското предложение за преговорите между София и Скопие

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
06:00, 20.06.2022
Чете се за: 02:25 мин.
По света
Слушай новината

Посланиците на страните от Европейския съюз ще заседават тази вечер в Люксембург, за да обсъдят така нареченото "френско предложение" за разрешаване на спора между България и Северна Македония и започването на преговори за членство със Скопие и Тирана.

Позицията на България по преговорната рамка, предложена от френското председателство, се очаква да бъде изразена от Външната комисия на Народното събрание, след като на 15 юни правителството прие всички решения, свързани със спора със Северна Македония, да се взимат от българските народни представители.

В Скопие се проведе голям митинг на ВМРО-ДПНЕ срещу френското предложение за РСМ

Посланиците на страните от ЕС ще се занимават със спора между България и Северна Македония само ако има българска позиция по него. Дипломатите очакват външната комисия на НС да изпрати позицията, за да знаят какви позиции да застъпят.

Ако тази вечер България представи положителна позиция по предложенията на френското председателство, се очаква утре на заседанието на Съвета по общи въпроси да бъдат одобрени преговорните рамки, в която са включени и всички български изисквания. След като бъде одобрена тази преговорна рамка ще бъдат насрочени и първите междуправителствени конференции.

На срещата на върха за Западните Балкани в четвъртък може да бъдат одобрени датите за започване на преговорите.

Топката е в полето на българския парламент, външната комисия и българските дипломати в Люксембург очакват позиция от София.

Френското председателство и европейските институции приеха българските искания за Северна Македония и ги включиха в преговорната рамка.

Промяна в конституцията на Северна Македония ще гарантира спазването на правата на българите там, а Европейската комисия ще извършва мониторинг, който включва и дискриминацията, и езика на омразата.

Включено е и изискване за прилагането на двустранните договори между България и Северна Македония, както и обща декларация за македонския език.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Слънчево време с максимални температури около и над 30°
Слънчево време с максимални температури около и над 30°
Кузманов срещу британец в квалификациите на Уимбълдън
Кузманов срещу британец в квалификациите на Уимбълдън