НОВИНИ

Тонове череши в Кюстендилско може да останат неизкупени

Снимка: БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ
20:10, 19.06.2022
Чете се за: 03:00 мин.
У нас
Слушай новината

Цената на черешите по магазини и пазари остава висока, а в същото време тонове плодове в района на Кюстендил има опасност да останат по дърветата заради липсата на изкупвачи. Освен по-слабата реколта тази година, заради лошото време берачите искат по-високи надници. Собствениците на овощните градини отчитат и ръст на разходите за препарати и торове. Според тях печалбата им е под въпрос при сегашните изкупни цени на черешите.

В Кюстендилския район се отглеждат основно череши за преработка. Прогнозите тази година са, че от около 17 000 декара черешови насаждения, една трета ще останат по дърветата. Една от причините е, че преработващите пунктове вече са запълнили капацитета си и връщат голяма част от производителите.

В стремежа си да изкарат повече килограми череши, производителите чакат докато плодовете напълно узреят и наедреят, но преработващите предприятия изкупуват само дребни плодове.

"Казано е дребно, руйно, това трябва на пазара, това да се бере, чакат килограми, чакат да узрее, след това я хвърлят", заяви Ивайло Борисов-черешопроизводител.

И докато едни няма къде да продадат обраните плодове, друга част от овощарите са пресметнали, че изкупната цена не може да покрие разходите по производството на един килограм череши.

"При тази цена, която искат берачите - 70, дори 80 ст. При цена на реализация на пунктовете 1.10, 1.20, много малка част от по-дребните производители заявяват, че няма да прибират своята продукция, тъй като не им се изплащат разходите по самото прибиране, да не говорим, че цената на препарати и торове поскъпнаха двойно, тройно при някои артикули, така себестойността на черешата е много висока при някои сортове", заяви доц. Димитър Сотиров - заместник-директор на института по земеделие в Кюстендил.

"Изкупната цена е може би 10 процента отгоре, на фона на миналата година. Цената не е добра, но ако си приберем черешите, все пак ще е добре, ако не останат. Ние общо взето с това си гледаме семействата, ако приберем всичко, ще се справим някак", заяви Ивайло Борисов - черешопроизводител.

Заради липса на пазари за черешите и малката печалба, през последните години овощарите в Кюстендилско масово продават парцелите си или изкореняват дърветата.

Автор: Владислава Миланова

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Жителите на Струмяни искат ясен срок за отварянето на граничния пункт със Северна Македония
Жителите на Струмяни искат ясен срок за отварянето на граничния пункт със Северна Македония
Спартак Варна победи Славия в контрола
Спартак Варна победи Славия в контрола