НОВИНИ

Французите гласуват на втори тур на парламентарни избори, Макрон няма гаранции за мнозинство

Мартин Гицов
от Мартин Гицов
19:37, 19.06.2022
Чете се за: 03:25 мин.
По света
Снимка:
Слушай новината

Във Франция се провежда втори тур на парламентарните избори.

Близо два месеца след като победи крайната десница за президентския пост, Еманюел Макрон сега е изправен пред заплаха в лицето на алианс, воден от крайнолевия политик Жан-Люк Меланшон. Преди седмица двата лагера завършиха почти наравно. Последните сондажи са в полза на държавния глава, но без гаранции за пълно мнозинство в долната камара. Такъв сценарий би затруднил осъществяването на амбициозния пакет от реформи, обявен от Еманюел Макрон.

Днешният втори кръг от вота за 577 места в Националното събрание на Франция е сведен практически до дуели между двама кандидати, като близо половината са представители на двете основни коалиции. Работните си места защитават и няколко настоящи министри.

Дясноцентристката коалиция "Заедно" на президента описва конкурентния ляв блок като "брак по сметка" между комунисти, социалисти, крайнолеви привърженици на Меланшон и Зелени.

Президентът Макрон обещава нов метод на управление с по-голямо участие на гражданското общество. Сред предложенията му са реформи за справяне с високата цена на живота, постигане на пълна трудова заетост и въглеродната неутралност, постепенно повишаване на пенсионната възраст до 65 години.

Ляво зеленият алианс иска пенсиониране на 60 вместо сегашните 62 години, ръст на минималната работна заплата с 15 на сто до 1 500 евро на месец, замразяване на цените на стоките от първа необходимост и създаване на един милион работни места.

В президентската надпревара Еманюел Макрон събра подкрепа от целия политически спектър срещу Марин льо Пен като представител на крайната десница. Включването на традиционните партии в алианса на Меланшон сега прави подобен ход по-труден. Самата льо Пен се надява значително да увеличи сегашните 8 депутати на партията си.

Държавният глава призова избирателите да му дадат солидно мнозинство в името на най-висшите интереси на нацията на фона на войната в Украйна на прага на Европа. В противен случай ще бъде принуден да прекара целия си мандат в трудни преговори.

Днес Меланшон се пошегува при молба на фотографите да погледне надясно.

"Не знаем какво е надясно, казваме "на другата страна". Без пропаганда в избирателните секции", заяви Жан Люк Меланшон - лидер на NUPES.

Бившият марксист Меланшон отдавна настоява Франция да напусне НАТО, но сега твърди, че това не е приоритет. Продължава обаче да лансира провокативни послания като "полицията убива". Той обещава при победа да натурализира основателя на Уикилийкс Джулиан Асанж.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Икономисти пред "Бизнес.БГ": Данъците ще се увеличат, ако актуализацията на бюджета бъде приета
Икономисти пред "Бизнес.БГ": Данъците ще се увеличат, ако актуализацията на бюджета бъде приета
Стефан Янев учреди партия "Български възход"
Стефан Янев учреди партия "Български възход"