НОВИНИ

"Войната в Украйна: Началото“ - разказ от първо лице на журналиста Александър Марков

Александър Марков
от Александър Марков
20:10, 19.06.2022 (обновена)
5713
Чете се за: 02:35 мин.
Общество
Слушай новината

В поредицата за актуална публицистика по БНТ 1 „В кадър“ беше излъчен филмът „Войната в Украйна: Началото“ на журналиста от Българската национална телевизия Александър Марков.

Филмът е разказ от първо лице за най-големия конфликт в съвременната история на Европа и как се промени животът на героите, които екипът ни срещна преди и след нахлуването на Русия в Украйна.

БНТ беше единствената българска медия и една от малкото европейски медии в Мариупол в периода от 20 февруари до 25 февруари, когато войната започна и беше предадена на живо в ефира на обществената телевизия.

„Войната започна внезапно и продължи трагично. Ние видяхме началото ѝ със собствените си очи и се опитахме да предадем това и във филма“, казва Александър Марков.

„Показваме и последиците, както ги видяхме в Киев и в Одеса през месец май, когато се завърнахме в Украйна. Както и съдбата на героите във филма, някои от които животът изпрати извън страната, а други – на фронта. Опитваме се също така да видим конфликта в по-широк контекст – какво означава той за всички нас и какви са причините и последствията от него“, казва още журналистът.

Освен Александър Марков, екипът, реализирал филма „Войната в Украйна: Началото“, включва операторите Владимир Богдански, Станислав Златев и Анна Андреева, видеотехниците Роберт Вецов и Тодор Илиев, продуцент – Мария Чернева, режисьор – Мария Христова, редактор – Цветелина Йорданова, монтаж – Вероника Димитрова, графично оформление – Калина Ценкова.

За поредицата му от репортажи за войната в Украйна, излъчени в ефира на Българската национална телевизия, Александър Марков получи две специални журналистически награди – от Асоциацията на обществените радио-телевизионни оператори в Европа – СИРКОМ и „Гореща точка Украйна“ на конкурса Web Report 2022.

Повече подробности за филма вижте от участието на Александър Марков в "Още от деня":

Репортажите на Александър Марков от горещите точки на Украйна вижте ТУК

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Жителите на Струмяни искат ясен срок за отварянето на граничния пункт със Северна Македония
Жителите на Струмяни искат ясен срок за отварянето на граничния пункт със Северна Македония
Спартак Варна победи Славия в контрола
Спартак Варна победи Славия в контрола