НОВИНИ

Жителите на Струмяни искат ясен срок за отварянето на граничния пункт със Северна Македония

bnt avatar logo
от БНТ
20:15, 19.06.2022
Чете се за: 03:15 мин.
У нас
Слушай новината

Заради буксуващите отношения между София и Скопие отварянето на бъдещия граничен пункт Клепало между Струмяни и Берово, Северна Македония, най-вероятно ще се отложи, опасяват се жители на българската община. Хората от Струмяни настояват за ясни и точни срокове за отваряне на пункта. Очакванията бяха той да заработи през 2023 година.

В община Струмяни очакват отварянето на този пункт от десетилетия. През 2018 г. е ремонтиран около 23 км от пътя, водещ от общинския център до бъдещия граничен пункт. Остава да бъдат изградени около 7 км. Местните се изпълнени с надежда, че до 2020 г. пунктът ще заработи. Това обаче не става. В началото на тази година се заговаря за 2023 г. като краен срок за отварянето му. През последните седмици в района се обсъжда обаче, че и този срок няма да бъде спазен.

"Опасенията са прекалено големи. Значи, имайки предвид, че за това се говори вече от 40 години, и сега, при всичко това, което е постигнато дотука, още едно просрочване - вече надеждите тотално ще се изпарят от главите на хората", заяви Иван Секулов - секретар на община Струмяни.

"Като приключиха тия 23 километра, хората бяха обнадеждени, че ще стане по-бързо. И без туй селата горе обезлюдяват", коментира Георги Пендурков от село Раздол.

Кметът на община Струмяни Емил Илиев каза, че от три месеца работи смесена българо-македонска комисия за отварянето на новия граничен пункт, в която участва и той. Илиев потвърди, че на една от работните срещи наистина са споменати нови по-късни срокове .

"В крайна сметка срокът, който бе заявен от държавните институции, 2025 г. за стартиране на граничния пункт...,като добавим за това и работа по строителството от порядъка на година и половина-две, сами разбирате, че 2027 година е изключително неприемлив срок за нас като жители на района", заяви Емил Илиев, кмет на община Струмяни.

Местните хора настояват да бъде проявена политическа воля и поети конкретни ангажименти от държавните институции за отварянето на пункта и за съживяването на този край.

По програмата за Трансгранично сътрудничество между двете страни за периода 2021-2027 година за бъдещия пункт са предвидени над 9 милиона евро. На територията на Република Северна Македония отдавна е изградена сграда за митнически и граничен контрол. Наскоро в западната ни съседка е рехабилитиран и част от пътя от Берово до границата.

Автор: Николай Янев

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Лудогорец започна с успех в контролите в Австрия
Лудогорец започна с успех в контролите в Австрия
Тонове череши в Кюстендилско може да останат неизкупени
Тонове череши в Кюстендилско може да останат неизкупени