НОВИНИ

Президентът Радев: Изборите са краен вариант за страната

Александър Марков
от Александър Марков
18:06, 20.06.2022 (обновена)
Чете се за: 07:00 мин.
У нас
Слушай новината

Президентът Румен Радев определи изборите като краен вариант за страната на фона на предстоящите за решаване предизвикателства. Държавният глава отговори на критиките на вицепремиера Корнелия Нинова, която го обвини в подлост по темата "Северна Македония". Отговори и на БСП за това, че атакува кабинета заедно с ГЕРБ и ДПС. Радев посочи, че още преди протестите е свалил доверието си от правителството на ГЕРБ. За т.нар. "френско предложение" за спора със Скопие посочи, че е най-справедливото и ако кабинетът иска да ревизира позицията ни, трябва само да инициира процеса, след което НС да я одобри. Президентът Румен Радев участва в срещата на върха на инициативата "Три морета" в Латвия.

Вижте обобщение от специалните ни пратеници Александър Марков и Станислав Златев.

Президентът Румен Радев заяви, че евентуални предсрочни избори у нас са краен вариант.

Разбира се, ако продължава блокажът на работата на институциите и на НС, изборите са неизбежен вариант, но това е крайният, това е екстремният вариант.

Той коментира, че е назначил три служебни кабинета и не би избягал от отговорност, ако се стигне до четвърти.

Въпросът не е в служебния кабинет. Въпросът е парламентарно представените партии да проявят отговорност и дебатите и самият вот да бъдат насочени към решаване на проблемите на хората, изобщо преди да говорим за дебати за гласуване, за предсрочен вот - трябва да е ясно, че тук в близките дни и седмици имат да се решават много важни предизвикателства от компетенциите и на сегашното правителство, и на сегашния парламент. И те не могат да избягат от тях.

Радев отговори и на атаките на вицепремиера Корнелия Нинова, която го обвини в "подлост" по темата "Северна Македония", и на БСП, че атакува кабинета заедно с ГЕРБ и ДПС.

Нека се уточни г-жа Нинова. Първо, тя демонстрира непознаване на тези процеси, за които говори, а това, според мен, е недопустимо за един вицепремиер, който взима важни решения. Някъде да сте видели, че аз заставам до ГЕРБ и ДПС. Това е абсурдно. Когато знаете, много преди протестите да се случат, знаете моята позиция спрямо политиката на ГЕРБ, когато площадите бяха празни, аз тогава още снемах доверие.

Той посочи, че е против призивите за политическо номадство в парламента и призова партиите да водят ясна политика.

Хората са гласували по определен начин и, според мен, призивите да започне това политическо номадство изкривява вота на хората. Аз очаквам всяка партия да води своята отговорна политика, така че да привлича членове и да задържа своите членове със своята политика, а не с призиви да напуска партията си, за да се присъедини към друга. Това не означава, както го тълкуват някои, ако не си с нас, си срещу нас.

Вижте какво включва френското предложение за преговорите между София и Скопие

По темата "Северна Македония" Радев определи т.нар. френско предложение като справедливо и, че ако кабинетът иска да ревизира позицията ни, трябва самото то да инициира процеса.

-БНТ: Има ли някой в страната, който да е съвсем наясно каква ще бъде българската позиция на Съвета след няколко дни по темата РСМ, след като вчера самото МВнР поиска указания от Външна комисия, а тя не се свика?

Аз наистина се учудвам и на представители на правителството, които правят изявления, които не съответстват на реалността и на отношенията правителство-парламент. Трябва да е ясно, че националната Рамкова позиция бе разработена и приета с решение на МС през 2019 г. и съответно подкрепена от българското 47-о НС с Декларация. Подходът, който е в момента, няма как да работи. Трябва МС в резултат на експертизата на МВнР, ако ще актуализира по някакъв начин, да актуализира националната Рамкова позиция със свое решение. Предложенията по френското председателство са най-добрите към момента. Не казвам само към България, те са най-справедливите. От една година настоятелно се борим и аз, като представляващ България в Съвета на ЕС и две служебни правителства, двустранните въпроси да се издигнат на ниво ЕС. Едно е ясно - към момента няма абсолютно никакво време това да се случи като вдигане на ветото - това е началото на преговорите. Няма как да стане сега, обясни Радев.

Президентът Радев ще участва в срещата на върха и бизнес форума на инициативата „Три морета“ в Латвия

Коментарите на президента дойдоха след участието му във форума "Три морета" в Латвия. Той обяви, че инвестиционният фонд на "Три морета" ще придобие дял от пристанище "Бургас".

Тази инициатива и това придобиване ще имат важна роля за насърчаване на по-нататъшната свързаност и икономическото развитие на целия ни регион.

Украйна доминира в разговорите сред 12-те страни участнички от региона, заключен между Балтийско, Адриатическо и Черно море. Лидерите на страните разговаряха с президента на Украйна Володимир Зеленски.

Основна тема: енергийна независимост.

По-голяма енергийна независимост ще направи държавите-членки по-малко уязвими от поведението на Кремъл. Това ще лиши руското правителство от огромните ресурси, които използва, за да финансира атаката си срещу независимостта на Украйна, без да споменаваме и други държави през последните няколко години, заяви Антъни Блинкен, държавен секретар на САЩ.

Форумът "Три морета", на който България беше домакин миналата година, цели да ускори дигиталната, инфраструктурна и икономическа свързаност между страните от Източна Европа. Стратегически партньори са САЩ, ЕС и Германия.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Нов в ЦСКА 1948 се закани на Левски
Нов в ЦСКА 1948 се закани на Левски
Националите по ръгби останаха в дивизия "Трофи" след две важни победи в Будапеща
Националите по ръгби останаха в дивизия "Трофи" след две важни победи в Будапеща