НОВИНИ

Външните министри на ЕС ще обсъдят ситуацията в Беларус

външните министри обсъдят ситуацията беларус
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БГНЕС
11:40, 12.08.2020
Чете се за: 00:46 мин.
По света

Министрите на външните работи на ЕС ще проведат на 14 август видеоконференция, на която ще обсъдят ситуацията в Беларус, съобщи в Туитър полското външно министерство. Решението е в отговор на искане от страна на Полша.

Министър-председателят на Полша Матеуш Моравецки изпрати писмо до председателя на Европейския съвет Шарл Мишел и до председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен с призив да организират извънредна среща на върха на ЕС във връзка със събитията в Беларус.

На 9 август там се проведоха президентски избори, като досегашният държавен глава Александър Лукашенко бе определен за безспорен победител.

Това предизвика гневна реакция от страна на гласувалите за опозиционните кандидати граждани, които излязоха на протест по улиците на Минск и други градове. На места се стигна до сблъсъци, а силите на реда използваха водни оръдия, шокови гранати и сълзотворен газ срещу протестиращите.

Заради насилието и необоснованите арести Европейският съюз ще предприеме мерки срещу страната. Според Брюксел, изборите не са протекли в съответствие с международните ангажименти на Беларус и със световно признатите стандарти за демокрация и върховенство на закона, а освен това не са били свободни и справедливи.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Жена опита да влезе в президентството, наложи се намеса на полицията
Жена опита да влезе в президентството, наложи се намеса на полицията
Шумен, Велики Преслав и част от Търговище без вода утре
Шумен, Велики Преслав и част от Търговище без вода утре