НОВИНИ

Външният министър разговаря с новия посланик на САЩ

bnt avatar logo
от БНТ
22:45, 18.04.2023
Чете се за: 02:25 мин.
У нас
Слушай новината

Служебният министър на външните работи Николай Милков проведе среща с новоназначения посланик на САЩ Кенет Мертен, съобщиха на сайта си от Министерството на външните работи (МВнР).

Перспективата за задълбочаване на стратегическото партньорство между България и САЩ бе сред акцентите на разговора, в това число ключовото значение на двустранното сътрудничество в областта на сигурността и отбраната. Основна тема в хода на обсъжданията бе поддържането на способностите на българските военновъздушни сили и съвместните усилия за модернизация на българската армия.

Високо бяха оценени предприетите от България постъпки за постигане на енергийна диверсификация – изграждането на междусистемни газови връзки, достъпът до втечнен природен газ и осигуряването на доставките на свежо ядрено гориво и нефт. Откроен бе приносът на страната ни за енергийната стабилност на региона.

Обсъдени бяха също сътрудничеството между двете страни в областта на правата на човека, както и борбата с трафика на хора. Препотвърдена бе подкрепата за европейската интеграция на страните от Западните Балкани, като специално внимание бе отделено на необходимостта от удовлетворяване на утвърдените критерии и изпълнението на постигнатите договорености, информират от МВнР.

Двете страни обсъдиха процеса на присъединяване на България към Организацията за икономическо сътрудничество и развитие, както и неговата роля като катализатор за извършване на необходимите реформи и силен положителен сигнал към другите държави от региона.

Включването на България в Програмата на САЩ (Visa Waiver Program) за безвизови пътувания и започването на разговори за Споразумение за социална сигурност също бяха сред обсъдените въпроси.

Посланикът на САЩ Кенет Мертен връчи акредитивните си писма на президента Румен Радев на 7 април. Преди него посланик на САЩ в България беше Херо Мустафа, която беше на поста от 2019 година.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Няколко души са били ранени при нападение във фитнес зала в Дуисбург
Няколко души са били ранени при нападение във фитнес зала в Дуисбург
В "Референдум": 38% от анкетираните очакват правителство, подкрепено от ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ
В "Референдум": 38% от анкетираните очакват правителство, подкрепено от ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ