НОВИНИ

ВАС отмени спирането на обществената поръчка за оборудване на лабораторията на БАБХ

част контролния пункт капитан андреево обявена обект националната сигурност
bnt avatar logo
от БНТ
15:13, 27.03.2023
Чете се за: 02:40 мин.
У нас
Слушай новината

Върховният административен съд отмени определение на КЗК, с което беше спряна обществената поръчка за доставка на техническо оборудване за дейността на Централната лаборатория за химични запитвания и контрол (ЦЛХИК) за нуждите на фитосанитарния контрол на ГКПП "Капитан Андреево".

Процедурата беше блокирана през КЗК по жалба на „Интерпред Еврологистик“ ЕООД. ВАС обаче оставя без уважение като неоснователно искането на дружеството за налагане на временна мярка „спиране на процедурата“.

Обществената поръчка е била открита на 18 януари 2023 г. с решение на директора на ЦЛХИК.

Лабораторията е към Българската агенция по безопасност на храните и в нея се извършват и изследвания на пробите от ГКПП „Капитан Андреево“.

Върховните магистрати приемат, че изложените от възложителя (ЦЛХИК) съображения пред КЗК, както и приложените доказателства обосновават превес на обществения интерес от продължаването на процедурата по възлагане на обществената поръчка.

"Антимонополната комисия е следвало да съобрази, че отрицателните последици от всички интереси, които могат да бъдат увредени – включително интересите, свързани с отбраната и сигурността, превишават ползите от налагането на временната мярка. Определението на КЗК е постановено в нарушение на разпоредбите на Закона за обществените поръчки, тъй като не са отчетени принципите на спешност и неотложност", посочват от Върховния административен съд.

Спешността и неотложността на провеждането на обществената поръчка са обосновани и с представеното от възложителя писмо от зам. изпълнителния директор на Генерална дирекция „Здравеопазване и безопасност“ в Европейската комисия.

В него се поставят въпроси – одитни препоръки, които касаят Системата за лабораторен контрол на остатъци от пестициди и ветеринарномедицински лекарства.

ЕК изисква от страната ни да докаже, че лабораториите за изпитване имат подходящо оборудване за контрол на остатъчните вещества от пестициди, митотоксини и остатъци от ветеринарномедицински продукти.

Върховните магистрати считат, че определението на КЗК е неправилно и при постановяването му са допуснати пороци, които са основание за неговата отмяна.

Определението на ВАС по административно дело № 2884 от 2023 г. е окончателно.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Откриха взривно устройство в училище в сръбския град Смедерево
Откриха взривно устройство в училище в сръбския град Смедерево
ИБА обвини МОК в злоупотреба с информация и оказване на натиск върху служители
ИБА обвини МОК в злоупотреба с информация и оказване на натиск върху служители