НОВИНИ

ВАС върна за ново разглеждане казуса с изгарянето на отпадъци в "Топлофикация - Сливен"

вас върна ново разглеждане казуса изгарянето отпадъци топлофикация сливен
bnt avatar logo
от БНТ
15:04, 22.07.2020
Чете се за: 00:39 мин.
У нас

Тричленен състав на Върховния административен съд върна казуса с изгарянето на отпадъци в "Топлофикация- Сливен" за ново разглеждане от друг състав на Административен съд София - град.

Делото беше образувано по касационни жалби на Сдружение "За Земята - достъп до правосъдие", Сдружение "За Дива Природа Балкани" - София и "Институт за зелена политика" срещу решение на директора на Изпълнителна агенция по околна среда. С него е издадено комплексно разрешително на "Топлофикация Сливен" ЕАД за експлоатацията на "Горивна инсталация за производство на електрическа и топлинна енергия".

Върховните съдии приемат, че първоинстанционният съд е допуснал съществено нарушение на съдопроизводствените правила и затова делото следва да бъде върнато за ново разглеждане.

Административен съд София - град е отказал да назначи разширена съдебно-техническа експертиза, въпреки са били формулирани конкретни технически въпроси във връзка с технологията за производство на топлинна и електрическа енергия.

При това положение е следвало да уважат исканията на жалбоподателите за установяване на факти, важни за предмета на спора. Първоинстанционният съд също така не е изложил и подробни съображения защо счита, че не е наложително допускането на разширена експертиза, пише в мотивите на съда.

Решението на Върховния административен съд е окончателно.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Отпускат 3,4 млн. лв. на МОН за адаптиране на училищната среда за хора с увреждания
Отпускат 3,4 млн. лв. на МОН за адаптиране на училищната среда за хора с увреждания
Лига Европа се завръща в ефира на БНТ от 5 август!
Лига Европа се завръща в ефира на БНТ от 5 август!