НОВИНИ

Вашингтон блокира помощта за Израел и Украйна

Джанан Дурал
от Джанан Дурал
06:14, 07.12.2023
Чете се за: 02:05 мин.
По света
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Американският Сенат блокира законопроект, предвиждащ милиарди долари помощ за Украйна и Израел. С 51 гласа "против" срещу 49 "за", законодателите решиха, че няма да отпуснат 50 млрд. на Украйна и 14 млрд. на Израел. Часове по-рано очаквайки именно това решение, Володимир Зеленски отмени речта си пред Конгреса.

Преди това американският президент Джо Байдън заяви, че деблокирането на пари за Украйна не може да чака пред заплахата "Путин". Байдън се обърна към Конгреса, където заяви, че Путин няма да спре, ако победи Украйна и очерта мрачен сценарий за руско нападение над страна от НАТО.

Републиканците обвързват помощта за Украйна с втвърдяване на миграционната политика към мексиканците, а Байдън изрази готовност за компромиси. Пентагонът е изразходвал 97% от получените допълнителни средства за Киев за над 62 милиарда долара, вчера Вашингтон отпусна още 175 милиона.

"Изправете се срещу тиранията на Путин. Отстоявайте свободата, наистина я отстоявайте. Ние сме причината Путин да не надделее напълно над Украйна и да продължи след нея. Казвал съм и преди - ако ние се оттеглим, колко от нашите европейски приятели ще продължат да отделят средства и в какви обеми? Това е прекалено сериозно. Готов съм на значителни компромиси за границата. Трябва да ремонтираме повредената гранична система".

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Лидерите на ЕС са на среща на върха в Китай
Лидерите на ЕС са на среща на върха в Китай
Три са жертвите на стрелбата в университетския кампус в Лас Вегас
Три са жертвите на стрелбата в университетския кампус в Лас Вегас