НОВИНИ

Във Великобритания мярката в подкрепа на работещите е 80/20

bnt avatar logo
от БНТ
21:18, 27.05.2020
Чете се за: 00:47 мин.
Европа

Във Великобритания действа схемата на т.нар. частична безработица - правителството поема 80% от заплатите на служителите в най-засегнатите компании, но не повече от 2500 лири на месец. Калоян Иванов от 3 години работи в туроператорска компания. Дейността им спира в края на март.

Калоян Иванов, безработен: Да приемем, че моята заплата е преди данъците 2000 паунда, преди данъците означава, че чисто след тях получавам около 1600 и в периода в момента получавам 80% от тях което се изцяло плаща от държавата тоест около 1300 паунда. Средствата са напълно достатъчни, тъй като тези 20%, които ми удържат, са по-малки от разходите които бих имал когато пътувам до работното си място. Ако случайно правителството разбере, че аз изпълнявам някаква дейност за компанията, за която работя, тогава моментално тези средства ще бъдат спрени и нито ще ги получи компанията ни, нито аз.

Ако фирмата на Калоян фалира или го съкратят, тогава той има право на тримесечна безвъзмездна помощ. Размерът се изчислява на база платените данъци, дохода, дали се семеен и какъв наем плащаш.

Калоян Иванов, безработен: Тези пари не трябва да ти връщаш като вече двама мои приятели се възползваха и получават съответно безвъзмездно всеки месец между 500 и 900 паунда.

След тези три месеца, Калоян има право и да се регистрира на борсата, откъдето ще получава обезщетение за поне още 6 месеца.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Малкият бизнес: Отново в работен режим, но с извънредни мерки
Малкият бизнес: Отново в работен режим, но с извънредни мерки
Белгия похарчи над 1 милиард евро за обезщетения за безработица
Белгия похарчи над 1 милиард евро за обезщетения за безработица