НОВИНИ

Въвеждат задължителна регистрация на велосипедите във Франция

въвеждат задължителна регистрация велосипедите франция
Снимка: Архив/БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ
16:09, 02.01.2021
Чете се за: 02:02 мин.
По света
Слушай новината

От тази година закупилите нови велосипеди във Франция ще бъдат длъжни да ги регистрират в специално създадена за целта електронна база данни, съобщава БГНЕС, като се позовава на телевизия CNews.

Сега заедно с велосипедите в магазините ще се предоставя и стигер с регистрационен номер и QR-код, данните от който ще бъде записана в националната база данни. Кодът съдържа информация за номера, модела и датата на регистрация на транспортното средство, както и личните данни да купувача. Стикерът трябва да е лесна за четене и да бъде залепен на достъпно място на рамата.

Достъп до базата данни ще имат служителите на правоохранителните органи, общинските служители и операторите на паркингите за велосипеди. При препродаване на велосипеда собственикът е длъжен да съобщи за намеренията си в магазина, в който превозното средство ще бъде регистрирано. След приключването на сделката, операторът ще има на разположение 24 часа да внесе в базата данни информацията за новия собственик.

Средно всяка година се крадат по около 400 000 велосипеда, от които полицията и жандармерията успява да открие около 100 000. Маркировката ще улесни работата на правоохранителните органи, смята представителят на асоциацията на велосипедистите "Place au velo" Даниел Даула.

Маркировката няма да бъде задължителна за детските велосипеди с колела до 16 дюйма, както и за ремаркетата на велосипедите и за превозните средства с електромотор. Това не пречи собствениците им да регистрират доброволно транспортното си средство в общата база.

Засега магазините няма да изискват регистрация за ползвани велосипеди при препродажба. Такова задължение ще влезе в сила едва през юли.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Борисов: Изпълнихме всеки поет ангажимент за повишаване на доходите
Борисов: Изпълнихме всеки поет ангажимент за повишаване на доходите
Гърция затяга карантинните мерки до 11 януари
Гърция затяга карантинните мерки до 11 януари