НОВИНИ

Въздушни удари в Дамаск: Сирия и Иран обвиниха Израел за нападението

Джанан Дурал
от Джанан Дурал
19:27, 20.01.2024
Чете се за: 02:22 мин.
По света
Слушай новината

Въздушни удари в сирийската столица Дамаск тази сутрин. Властите в страната обвиниха Израел за нападението. Към момента няма коментар от Тел Авив. Съобщава се, че при атаката са убити четирима високопоставени командири от иранската паравоенна Революционна гвардия.

В съботното утро серия мощни експлозии отекват в сирийската столица Дамаск. Мястото е строго охранявания квартал Мазех в западната част на града. Поразена е жилищна сграда, използвана от иранската Революционна гвардия. Предполага се, че в този момент в нея се е провеждало заседание.

Пред държавната сирийска новинарска агенция САНА, високопоставен ирански военен обвини Израел за нападението:

"Около 10.20 ч. сутринта Израелската армия извърши въздушен удар срещу окупирания Голан. Целта е била жилищна сграда в квартал Мазех в столицата Дамаск. Системите за противовъздушна отбрана успяха успешно да свалят част от ракетите."

Ударната вълна нанася щети и на околните сгради. Съобщава се за пострадали цивилни.

"Оградата на сградата, която беше ударена влетя през кухненския ни прозорец. Слава богу, че в този момент никой от семейството ми не беше там, но щетите са големи - всичко е покрито в стъкла, всичките ни уреди са повредени", каза Саламах, жител на Дамаск.

Следобед от иранската Революционна гвардия потвърдиха смъртта на четирима свои членове, без да уточняват каква длъжност са заемали те. Израел не потвърждава, но и не отрича да стои зад днешния удари. При предишни случаи Тел Авив е поемал отговорност за ракетни атаки на територията на държави от региона, като обикновено целта са били членове на палестинската Хамас и ливанската Хизбула.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Най-големият айсберг в света се носи из Южния океан
Най-големият айсберг в света се носи из Южния океан
Тошко Йорданов: Сглобката предварително беше решила кой ще избере за конституционен съдия
Тошко Йорданов: Сглобката предварително беше решила кой ще избере за конституционен съдия