НОВИНИ

През април ще станат ясни имената на кандидатите на БСП за евровота

Ирина Цонева
от Ирина Цонева
15:00, 20.01.2024 (обновена)
Чете се за: 03:25 мин.
У нас
Слушай новината

БСП ще избира новия си партиен лидер през октомври, който ще встъпи в длъжност на конгрес през ноември. Това стана ясно от думите на Корнелия Нинова след днешния пленум на партията. Тя заяви, че все още е рано да се говори дали самата ще се кандидатира. Националният съвет на левицата утвърди днес и критериите за избор на бъдещите кандидати за евродепутати. Листата ще бъде представена и гласувана през април.

През март ще има конференции на структурите, на които номинациите според одобрените днес критерии ще бъдат разгледани и обсъдени. След това Националният съвет ще се събере отново през април, за да приеме окончателно платформата и да одобри листата. Кампанията ще бъде през май.

Корнелия Нинова описа какви ще се хората, които ще се търсят:

"Трябва да отидат хора, които са проевропейски настроени, но ще защитават българския суверенитет и национален интерес."

Националният съвет е дал и оценка на сегашното управление по отношение на европейската политика.

"Смятаме, че в момента ни управлява най-антиевропейското правителство, което сме имали. Фактите го доказват. Със съгласието си да бъдем приети частично в Шенген по въздух и вода те унищожиха усилията на едно правителства и много партии преди тях", каза още Корнелия Нинова, председател на БСП.

Снимки: БТА

Към момента имена на кандидати за евролистите не се обсъждат, а само правила, обясни пред медиите Георги Свиленски в отговор на въпрос дали Кристиан Вигенин ще бъде водач:

"Каквото и да чуете в момента като имена са само спекулации."

Самият Вигенин също отказа коментар по темата. Веднага след евровота, през юли започва пълният цикъл от вътрешни избори, който ще продължи до септември, обясни още Нинова. През октомври социалистите ще си изберат нов лидер. През ноември пък ще има конгрес, когато новоизбраният председател ще встъпи в длъжност.

Корнелия Нинова не отговори днес дали има намерения да се кандидатира за трети мандат. Според устава на партията, председателите имат право на до два мандата. Дали обаче ще има промяна в устава тогава, тя не отговори. Не каза и дали някой от сегашните евродепутати от БСП ще намери място в новата листа. Сега те са петима - Сергей Станишев, Петър Витанов, Цветелина Пенкова, Елена Йончева и Иво Христов.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
95-та в света французойка Осеан Доден се класира за първия си осминафинал в Големия шлем
95-та в света французойка Осеан Доден се класира за първия си осминафинал в Големия шлем
Частната космическа мисия "Аксиом 3" се скачи с МКС
Частната космическа мисия "Аксиом 3" се скачи с МКС