НОВИНИ

Възможно е още утре БСП да върне мандата, част от партиите искат забавяне

Николай Минков
от Николай Минков
09:42, 02.09.2021 (обновена)
Чете се за: 06:47 мин.
У нас
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Президентските избори ще са на 14 ноември, решиха депутатите на днешното си заседание, без никакъв дебат.

Националният съвет на БСП решава днес кога да върнат мандата за съставяне на ново правителство. Възможно е още утре да върнат папката.

Някои от партиите поискаха забавяне на мандата, за да се актуализира държваният бюджет и да се гласуват промените в Закона за съдебната власт.

Два основни сюжета имаше днес в кулоарите на НС - единият дали да се проведат избори 2 в 1, като повечето парламентарно представено партии, смятат, че вотът трябва да е заедно.

Другият въпрос беше дали социалистите трябва да забавят връщането на мандата, за да се приеме актуализацията на бюджета, или да го върнат по-бързо на президента.

Президентските избори ще са на 14 ноември

"Това, което видяхме през последните седмици и вчера - скандалното поведение на трите партии на протеста, показват едно. Не искат редовен кабинет и стабилно управление, не искат мнозинство поне да приемем актуализацията на бюджета, не искат да работят в почивните дни, за да приемем бързо актуализацията и да дадем спокойствие на хората.". Това коментира в парламента лидерът на БСП Корнелия Нинова.

Да, ето има я актуализацията. Какво можем да направим ние в този момент, след като две седмици или колко вече проявяваме търпение, проявяваме диалогичност, не поставяме условия, призоваваме за разум и отсреща си имаш абсолютно без аргументи "Не, не, не и не", допълни още Нинова.

Йорданов: Нямаме какво ново да кажем. Нинова: Дано в следващия парламент да има повече разум

Единственият смисъл на проваления трети мандат е да бъде забавено неговото връщане от социалистите, за да се гласува актуализацията на държавния бюджет, за която настоява и държавния глава. Това заяви в кулоарите на НС Филип Станев от "Има такъв народ".

Според него съдбата на третия мандат в ръцете на БСП е била ясна от самото началото, след като социалистите са отказали подкрепата на ИТН за правителство, логично било и те да не дадат свята подкрепа.

По повод очертаващите се извънредни поредни парламентарни избори, Филип Станев припомни думите на лидера на ИТН Слави Трифонов пред Бойко Василев за малко повече смирение от политиците.

Слави Трифонов: Няма да подкрепим правителство с мандата на БСП (ЦЯЛОТО ИНТЕРВЮ)

Съдбата на третия мандат беше предизвестена, след като от "Демократична България" заявиха, че няма да подкрепят кабинет на БСП, коментира в кулоарите на парламента Тома Биков от ГЕРБ.

Той заяви, че с връчването на мандата на социалистите държавният глава Румен Радев е имал за цел да се отиде на президентски избори с настоящото служебно правителство.

Според Биков политическата криза се задълбочава и той се надява, че на следващите извънредни парламентарни избори разумът ще се завърне.

Антоанета Цонева, ДБ: Изборите е най-добре да бъдат 2 в 1, евентуално в средата на ноември

Председателят на ПГ на "Демократична България" Христо Иванов призова лидера на БСП Корнелия Нинова да забави връщането на третия мандат, за да може парламентът да гласува промените в Закона за съдебната власт.

В кулоарите на парламента той заяви, че ако мандатът бъде върнат без важните законодателни промени, това означава, че целта на Нинова е била чисто пиарска и пропагандна.

Иванов обясни, че още преди връчването на третия мандат той е поискал широки преговори за начина, по който той да бъде реализиран, но Корнелия Нинова е отказала.

"Що се отнася до процедурата по актуализацията на бюджета, тя вече е започнала. Ние участваме, подготвили сме си нашите предложения за изменението на бюджета и ако стигне времето, предполагам, че това изменение ще бъде факт. А дали ще върнат мандата и кога БСП, затова и те са получили третия мандат. Тази отговорност е свързана с групата на БСП за България", коментира Халил Летифов от ДПС.

Провал на разговорите: ДБ отказа диалог с БСП за третия мандат

Николай Хаджигенов от "Изправи се БГ! Ние идваме!" окачестви връчването на третия мандат на БСП като грешка.

Това е да настъпиш една мотика два пъти, каза Хаджигенов.

Той призова лидера на социалистите Корнелия Нинова да забави връщането на мандата, за да се приемат важни закони, като актуализацията на бюджета и Законът за съдебната власт.

Съветът за сигурност към МС ще проведе координационна среща на 9 септември

Днес в пленарна зала бяха изслушани служебният премиер Стефан Янев и вътрешният министър Бойко Рашков относно мигрантския натиск на границата.

"При необходимост и задействане на механизма за участие на въоръжените сили и този механизъм допълнително ще бъде разгледан, включително и с подробности и влизане в тези детайли, които касаят дори тактическото взаимодействие на граничните полицаи и хората от въоръжените сили, когато това стане факт и при възникване на такава необходимост. В момента, пак заявявам, такава необходимост няма, органите на МВР съответно Гранична полиция са в състояние да изпълнят поставените задачи и до момента няма необходимост от допълнителни механизми", подчерта Стефан Янев.

За утре е планирано още едно изслушване на служебния премиер, което вероятно ще е при закрити врати.

По темата работиха: Николай Минков, Милена Кирова

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
„Топлофикация София“ дължи на БЕХ близо 700 млн. лв.
„Топлофикация София“ дължи на БЕХ близо 700 млн. лв.
ВАП сезира министъра на културата и кмета на София за банята в Овча купел
ВАП сезира министъра на културата и кмета на София за банята в Овча купел