НОВИНИ

Възможно ли е лечението с кръвна плазма да помогне в битката срещу COVID-19

bnt avatar logo
от БНТ
07:28, 04.05.2020
6523
Чете се за: 00:36 мин.
Още

Преливане на кръвна плазма от пациенти, излекувани от COVID-19, на такива, които в момента са болни и са в тежко състояние - ефикасността на този процес се следи изключително внимателно от лекарите по света и у нас.

Във ВМА вече бяха направени преливания- на двама пациенти. В какво състояние са те и какво се знае за новия метод- темата в Сутрешния блок коментира д-р Иван Тонев, хематолог в Националната специализирана болница за активно лечение на хематологични заболявания.

Разчитайки на антителата в плазмата, която се прелива на пациенти, се очаква да се неутрализира вируса и да се стигне до неговото елиминиране, включително до пълно изчистване на кръвта на пациентите, обясни д-р Тонев.

Резултатите от метода все още са в процес на проучване. На този етап лечението остава експериментално.

Много важно е да се знае каква е концентрацията на антитела в кръвта на преболедувалия пациент, както и какво е количеството плазма. Все още се уточняват какви са необходимите дози антитела, за да се повлияят пациентите, допълни д-р Тонев.

За да стане донор, човек трябва да бъде преболедувал коронавирус и не трябва да има съпътстващи заболянивания, категоричен е хематологът.

Вижте целия разговор във видеото!

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Доц. д-р Сотир Марчев: Доказано е, че любителският спорт повишава имунитета
Доц. д-р Сотир Марчев: Доказано е, че любителският спорт повишава имунитета
Болницата в Сливен спира приема на пациенти с COVID-19
Болницата в Сливен спира приема на пациенти с COVID-19