НОВИНИ

Чувствително облекчаване на мерките срещу COVID-19 в Европа от днес

Джанан Дурал
от Джанан Дурал
06:12, 04.05.2020 (обновена)
Чете се за: 00:52 мин.
По света
Снимка: БГНЕС

Броят на заразените с COVID-19 по света достигна почти 3.5 млн. души. Починали са около 250 000. Русия е страната, в която в момента се наблюдава влошаване на ситуацията. От днес в редица европейски държави влиза в сила чувствително облекчаване на мерките срещу заразата.

Два месеца, след като напускането на домовете беше забранено, Италия вдишва първи глътки свеж въздух. От днес разходките в парка и гостуването на роднини са разрешени, но се препоръчва избягването на близък физически контакт. Ще заработят и ресторантите, но ще могат да правят само доставки по домовете. 4.5 млн. души отново ще се върнат на работа.

В Белгия от днес влиза в сила първият етап от плана за облекчаване на мерките. Отварят фабриките и други компании, чиято дейност не включва пряк контакт с клиенти. Следващият понеделник ще отворят магазините, а седмица по-късно - училищата и фризьорските салони. Носенето на маски на обществени места е задължително - нещо, което среща одобрение и сред гражданите.

Задължителни маски ще носят и в Испания и Франция. Франция, която от 17 март се самоизолира, облекчава достъпа на хора от чужбина. Няма да се изисква задължителна 14-дневна карантина за пристигащите от ЕС, Шенгенската зона и Великобритания.

Пътниците, пристигащи с влака-стрела "Евростар" от Острова, обаче, ще трябва да са с маски по време на цялото пътуване.

В Португалия и Гърция отварят магазини, църкви и някои плажове. Атина разреши подновяването на плановите операции.

В Сърбия, където няколко седмици беше в сила строг полицейски час, ще отмени мерките на 7 май. В Албания - учениците няма да се върнат в класните стаи до края на тази година, отменят се и абитуриентските балове.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Тръмп: До края на годината ще има ваксина срещу COVID-19
Тръмп: До края на годината ще има ваксина срещу COVID-19
1618 са потвърдените случаи на COVID-19 у нас
1618 са потвърдените случаи на COVID-19 у нас