НОВИНИ

"Възраждане" при президента: Политическата стабилност е важна, но да не е на всяка цена

възраждане президента политическата стабилност важна всяка цена
bnt avatar logo
от БНТ
09:27, 21.04.2023
Чете се за: 03:17 мин.
У нас
Слушай новината

Президентът Румен Радев продължава консултациите с представителите на парламентарните групи в 49-ото Народно събрание. Първите разговори за деня са с ПГ на "Възраждане". На "Дондуков" 2 пристигнаха Костадин Костадинов, Петър Петров, Цончо Ганев и Николай Дренчев.

"Поздравявам ви с високият ви изборен резултат – израз на доверието, което много български граждани възлагат на вас. Видно е, че с всеки избор вашата парламентарна тежест расте, но расте и вашата отговорност. Това Народно събрание има да наваксва много работа, наследена от предишните парламенти. Каква времева рамка за приемането на бюджета и раздаването на мандатите очаквате? Съвпадат ли приоритетите ви с това, което чухте от другите политически сили", попита президентът Румен Радев.

Председателят на "Възраждане Костадин Костадинов заяви, че на първо място трябва да се говори за приемането на бюджет, защото страната се намира в безпрецедентна ситуация. От "Възраждане" държат и на законопроекта си за промени в съдебната власт, който беше приет на първо четене от 48-ото Народно събрание.

Важно да има политическа стабилност, но тя да не е на всяка цена, заяви лидерът на партията Костадин Костадинов. Той изрази негодувание от заявките на повечето политически сили за приемане на законопроекти, обвързани с членството на България в еврозоната при положение, че в момента се организира референдум по този въпрос. Относно законодателната програма на ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ заяви, че към момента се чуват само заявки, но до него не е достигнало нищо конкретно разписано.

Снимки: Десислава Кулелиева, БНТ

"За нас е важно запазването на българската валута и финансова независимост, да сме максимално дистанцирани от конфликта в Украйна, предоговаряне на отношенията с европейските ни партньори и като цяло – да има политическа стабилност, но не на всяка цена, защото вече имаше 12 годишно стабилно управление на ГЕРБ, чийто последици всички търпим", каза Костадинов.

Костадинов постави въпроса за предоговорянето на Плана за възстановяване и устойчивост като отчете незадоволителен напредък от страна на служебното правителство.

Президентът Румен Радев заяви, че очаква до края на април да има развитие по случая.

Днес държавният глава ще се срещне още ДПС, "БСП за България" и "Има такъв народ", с което ще приключи кръгът от консултации.

След като бъдат проведени консултации с всички парламентарно представени партии държавният глава ще връчи и първия проучвателен мандат за съставяне на правителство на ГЕРБ-СДС.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ботев (Враца) и Черно море откриват 27-ия кръг на Първа лига
Ботев (Враца) и Черно море откриват 27-ия кръг на Първа лига
Изкуствен интелект "даде интервю" вместо Михаел Шумахер
Изкуствен интелект "даде интервю" вместо Михаел Шумахер