НОВИНИ

Възстановено е пропускането на товарни автомобили на ГКПП "Илинден" - "Ексохи"

Снимка: Архив
bnt avatar logo
от БНТ
06:30, 08.09.2020 (обновена)
Чете се за: 00:47 мин.
По света

От 00:00 часа на 08.09.2020 г. през ГКПП "Илинден" - "Ексохи" е възстановено пропускането на товарните автомобили, съобщиха от МВР.

Пропускането на водачите става само след представяне на QR код за влизане на територията на Гърция.

Информацията потвърдиха и от външното ни министерство.

Гърция започва да пропуска от 8 септември превозвачи през Г​КПП "Илинден – Ексохи". Според официално оповестеното решение на министрите на здравеопазването и на инфраструктурата и транспорта на страната се разрешава преминаването на камиони за превоз на стоки, като в превозното средство трябва да има само един водач, съобщиха от МВнР.

Водачите трябва да попълнят Формуляр за локализиране на пътници (PLF), който е необходимо да бъде подаден най-малко 24 часа преди влизането в страната, но няма изискване за отрицателен тест за COVID-19.

"МВнР подкрепя справедливите искания на българските превозвачи за възстановяване на свободното движение на хора и стоки, като не е спирало да настоява пред гръцките власти за това. За това настоява лично пред гръцкия си колега Никос Дендиас и вицепремиерът Екатерина Захариева", допълват от ведомството.

По въпроса за отварянето на ГКПП "Илинден – Ексохи" в МВнР бяха проведени няколко срещи с представители на гръцкото посолството у нас, а от мисията ни в Гърция отправяха нееднократно искането на българската страна пред гръцките институции.

След падането на бариерата в полунощ е имало няколко тежкотоварни автомобила, които са преминали. В сутрешните часове ситуацията на пункта е изключително спокойна, до 7 ч. е преминал само един товарен автомобил с дървесина.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Страните с излаз на Средиземно море търсят решение на кризата между Турция и Гърция
Страните с излаз на Средиземно море търсят решение на кризата между Турция и Гърция
Испания затяга мерките срещу COVID-19 след половин милион заразени в страната
Испания затяга мерките срещу COVID-19 след половин милион заразени в страната