НОВИНИ

Очаква се утре "Илинден - Ексохи" да бъде отворен, но само за товарни камиони

bnt avatar logo
от БНТ
16:07, 07.09.2020 (обновена)
Чете се за: 01:07 мин.
У нас

"Кулата" остава единственият пункт за туризъм към Гърция. И днес граничният пункт "Илинден - Ексохи" остана затворен, въпреки информацията, че от днес, 7 септември той ще заработи.

Превозвачи, шофьори и сезонни работници се събраха пред граничния пункт, с надеждата, че ще могат да преминат, но това не се случи.

От Министерството на външните работи заявиха за БНТ, че днес пунктът няма да заработи. Очаква се това вероятно да се случи утре. Ако все пак "Илинден - Ексохи" бъде отворен утре, през него ще могат да преминават само товарни камиони.

Опасенията на превозвачите и собствениците на фирми от гоцеделчевския регион са, че граничния пункт няма да бъде отворен и утре.

Превозвачите търпят огромно загуби от затварянето на пункта. След като неколкократно те алармираха институциите и излизаха на мирни протеста, сега отново обмислят форма на протест в близките дни.

От рано сутринта на граничния пункт се събраха търговци и превозвачи, които не бяха пропуснати да минат в Гърция, което предизвика недоволството им.

Кръстьо Веселинков, превозвач: Тука е нарушен основен договор за европейското сътрудничество.

Ежедневно превозвачите пътуват до граничен пункт Кулата, откъдето преминават в южната ни съседка.

Николай Донков, собственик на транспортна фирма: "Имам три камиона, които днеска трябваше да пътуват за Италия, да минават през Гърция, и дойдоха тука сутринта, но ни казаха, че не могат да минат през тука. И се наложи да ги пуснем през Попови ливади. Там е някъде 120 километра повече, и направете сметка -3 камиона по 120 километра какви ни са разходите."

Петър Тодоров, превозвач: "Търпиме си загубите, има двама работника тука, има гумаджийница тука - ще ги спра от работа тях двамата и ще работа само аз, за да може да оцеляваме по някакъв начин".

През последните месеци превозвачите неколкократно алармираха институциите, и излизаха на мирни протести, в очакване граничния пункт Илинден - Ексохи да заработи, собствениците на фирми от региона отново обмислят форма на протест, ако утре граничен пункт Илинден - Ексохи не бъде отворен.

Репортер: Десислава Малинова

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Красен Кралев: Не подценявайте жестокостта на коронавируса
Красен Кралев: Не подценявайте жестокостта на коронавируса
Протести в Черна гора срещу използването на сръбски национални символи
Протести в Черна гора срещу използването на сръбски национални символи