НОВИНИ

Близо 200 арестувани по време на протест в Минск

Джанан Дурал
от Джанан Дурал
12:29, 07.09.2020
Чете се за: 00:49 мин.
По света

Над 100 000 протестиращи и близо 200 арестувани по време на поредния протест срещу президента на Беларус Александър Лукашенко. Хиляди демонстранти излязоха по улиците, както на столицата Минск, така и на много други градове. Шествията бяха мирни, но според властите - не са били разрешени и това е причината за задържането на демонстранти.

"Колко ви плащат?" - въпросът, който протестиращите отправиха към охраняващите протеста силови структури. Неделните протести по традиция събраха най-много противници на президента Александър Лукашенко.

Вече близо месец хората настояват за оттеглянето на управляващия близо три десетилетия президент, който през август беше преизбран. Според тях - след изборни манипулации.
"Хората са гневни, хората искат промяна! За нас е много важно, че днес се събраха толкова много протестиращи", споделят демонстранти.

Протести имаше в Минск и поне 5 други града. Никъде не се съобщава за насилие от страна на демонстрантите, но свидетелски кадри показват, че когато започнали да се разотиват, част от протестиращите са задържани от полицията. Причината - протестите са организирани незаконно.
"Тук има много жени, защото полицията обикновено арестува много по-малко жени, отколкото мъже. Ето защо взехме нещата в свои ръце. Ако ме попитате дали се страхувам, ще ви кажа - да, страхувам се", казва участничка в протеста.

От началото на гражданското недоволство стотици протестиращи са ранени по време на протестите, най-малко четирима са загинали, а няколко водещи опозиционни фигури бяха принудени да избягат в чужбина.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Борис Джонсън със срок за търговското споразумение след Брекзит
Борис Джонсън със срок за търговското споразумение след Брекзит
Сапарева баня привлича туристи с минерални извори и чист въздух
Сапарева баня привлича туристи с минерални извори и чист въздух