Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ
НОВИНИ
Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ

Величка Недялкова: Игрите в Пекин са първите зимни, които се провеждат на три различни места

bnt avatar logo
от БНТ
22:35, 17.02.2022
Чете се за: 03:07 мин.
Зимни
величка недялкова игрите пекин първите историята зимни олимпийски игри провеждат три различни места едновременно
Слушай новината

Българският журналист Величка Недялкова гостува в предаването "Олимпийски върхове". В края на 2021 година тя бе отличена от Международния олимпийски комитет с награда "За цялостни заслуги".

В своята професионална кариера, Недялкова е отразила общо 20 Олимпийски игри – 10 летни и 10 зимни, като началото дават Игрите в Москва през 1980 година.

Според госта в "Олимпийски върхове" отразяването на Зимните олимпийски игри в Пекин е изключително сложно, тъй като форумът се провежда за първи в историята на три различни локации.

"Всичко започна с отразяването на Олимпийските игри в Москва и завърши с миналогодишните Игри в Токио. Общото между двата форума е, че и в Москва, и в Токио телевизията играеше много важна роля. За провеждането на Игрите в Пекин огромна заслуга има олимпийската телевизия, защото те направиха нещо почти непосилно – от дистанция да планират и да подготвят едно събитие, което се провежда на три места. На летните Олимпийски игри през 2008 година бе много по-различно от сега. Тогава се обръщаше огромно внимание на всички спортове, а в днешно време това почти го няма", заяви Недялкова.

Недялкова се върна във времето, когато бе част от екипа на Българската национална телевизия.

"Започнах работа в БНТ заедно с Мичмана, който в неделя щеше да навърши 90 години. Той е емблематичен коментатор и светъл пример за българската телевизия. Тогава българските спортисти имаха много по-големи успехи и съответно БНТ имаше много повече програмно време за излъчване от Олимпийските игри. Навремето, както и сега, олимпийските студия бяха хубави и интересни", заяви един от водещите световни капацитети по телевизионно отразяване на мащабни спортни събития.

Според Недялкова изключително важно е за сегашните журналисти да имат технически познания и да са в крак с технологичните иновации. Тя е на мнение, че социалните мрежи трябва да съпътстват класическата журналистика.

"Младите журналисти трябва да бъдат специалисти не в една тясна област, а да имат максимално широки познания. Трябва много сериозно да се гледа на социалните мрежи, които да съпътстват класическата журналистика по телевизията. Технологиите се променят, но журналистите трябва да са в крак с тези иновации. Техническите познания са много важни и ще продължат да бъдат такива и за в бъдеще", завърши Величка Недялкова.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber!

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Общопрактикуващите лекари настояват да бъдат подновени доставките на Ротарикс ваксини
Общопрактикуващите лекари настояват да бъдат подновени доставките на Ротарикс ваксини
Отразяването на Зимните олимпийски игри в Китай през погледа на БНТ
Отразяването на Зимните олимпийски игри в Китай през погледа на БНТ