НОВИНИ

Величка Недялкова: Игрите в Пекин са първите зимни, които се провеждат на три различни места

величка недялкова игрите пекин първите историята зимни олимпийски игри провеждат три различни места едновременно
bnt avatar logo
от БНТ
22:35, 17.02.2022
Чете се за: 03:07 мин.
Зимни
Слушай новината

Българският журналист Величка Недялкова гостува в предаването "Олимпийски върхове". В края на 2021 година тя бе отличена от Международния олимпийски комитет с награда "За цялостни заслуги".

В своята професионална кариера, Недялкова е отразила общо 20 Олимпийски игри – 10 летни и 10 зимни, като началото дават Игрите в Москва през 1980 година.

Според госта в "Олимпийски върхове" отразяването на Зимните олимпийски игри в Пекин е изключително сложно, тъй като форумът се провежда за първи в историята на три различни локации.

"Всичко започна с отразяването на Олимпийските игри в Москва и завърши с миналогодишните Игри в Токио. Общото между двата форума е, че и в Москва, и в Токио телевизията играеше много важна роля. За провеждането на Игрите в Пекин огромна заслуга има олимпийската телевизия, защото те направиха нещо почти непосилно – от дистанция да планират и да подготвят едно събитие, което се провежда на три места. На летните Олимпийски игри през 2008 година бе много по-различно от сега. Тогава се обръщаше огромно внимание на всички спортове, а в днешно време това почти го няма", заяви Недялкова.

Недялкова се върна във времето, когато бе част от екипа на Българската национална телевизия.

"Започнах работа в БНТ заедно с Мичмана, който в неделя щеше да навърши 90 години. Той е емблематичен коментатор и светъл пример за българската телевизия. Тогава българските спортисти имаха много по-големи успехи и съответно БНТ имаше много повече програмно време за излъчване от Олимпийските игри. Навремето, както и сега, олимпийските студия бяха хубави и интересни", заяви един от водещите световни капацитети по телевизионно отразяване на мащабни спортни събития.

Според Недялкова изключително важно е за сегашните журналисти да имат технически познания и да са в крак с технологичните иновации. Тя е на мнение, че социалните мрежи трябва да съпътстват класическата журналистика.

"Младите журналисти трябва да бъдат специалисти не в една тясна област, а да имат максимално широки познания. Трябва много сериозно да се гледа на социалните мрежи, които да съпътстват класическата журналистика по телевизията. Технологиите се променят, но журналистите трябва да са в крак с тези иновации. Техническите познания са много важни и ще продължат да бъдат такива и за в бъдеще", завърши Величка Недялкова.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber!

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Общопрактикуващите лекари настояват да бъдат подновени доставките на Ротарикс ваксини
Общопрактикуващите лекари настояват да бъдат подновени доставките на Ротарикс ваксини
Отразяването на Зимните олимпийски игри в Китай през погледа на БНТ
Отразяването на Зимните олимпийски игри в Китай през погледа на БНТ