НОВИНИ

Велико Търново е център на тържествата за Деня на независимостта

bnt avatar logo
от БНТ
12:12, 22.09.2023
Чете се за: 02:45 мин.
У нас
Слушай новината

На 22 септември 1908 г. княз Фердинанд обявява България за независимо царство с манифест, произнесен в църквата "Св. Четиридесет мъченици" в старопрестолния град Велико Търново. Този акт превръща България в пълноценна и равноправна европейска държава. Днес отбелязваме 115 години от историческия ден.

Честваме 115 години от Независимостта на България

На хълма "Царевец" вече приключи официалната церемония по издигането на националното знаме. Тържествата във Велико Търново започнаха рано сутринта от църквата "Св. Четиридесет мъченици", където преди 115 години е прочетен за първи път манифестът, с който държавата ни е провъзгласена за независимо царство.

Издигане на националното знаме на хълма "Царевец" по случай Деня на независимостта

- Независимостта за мен е едно много светло чувство в сърцата на хората и като цяло в сърцето на някой, който го постига и много рядко хората могат да станат независими, защото това трябва и да се поддържа като правиш определени неща.

"Манифестът завършва с думите: "Да живее свободна и независима България". А свободата и независимостта са качества, присъщи и жизнено необходими на една държава, независимо от историческите условия", каза Йордан Райков - учител по история.

снимки: БТА

От църквата празничното шествие се отправи към хълма "Царевец". На тържествената церемония слово произнесе вицепрезидентът Илияна Йотова. Тя нарече политиците, които със златни букви са градили най-новата българска история "далновидни, смели мъже, които сега дават пример на съвременните политици".

"Много е дълга българската история и българската памет, но тази памет не разделя, тя обединява. Затова днес, 115 години по-късно е кощунство да си говорим на наши и ваши, на фоби и фили, да се разделяме на променени и не особено променени", подчерта вицепрезидентът Илияна Йотова.

Илияна Йотова: Искат да сложат ръка на службите, президентът няма да позволи

Вижте повече в прякото включване на Зорница Илиева

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Дискусията около службите се води в НС и тя трябва да е силно експертна, смята премиерът
Дискусията около службите се води в НС и тя трябва да е силно експертна, смята премиерът
Стоян Кубатов стартира с победа на световното първенство по борба
Стоян Кубатов стартира с победа на световното първенство по борба