НОВИНИ

Великобритания преживява най-дългата септемврийска гореща вълна

великобритания преживява дългата септемврийска гореща вълна
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БГНЕС
22:46, 08.09.2023
Чете се за: 02:07 мин.
По света
Слушай новината

Великобритания преживява рекордно горещ септемврийски период, като температурите за пети пореден ден се покачват над 30 градуса, предаде АФП.

Британската метеорологична служба съобщи в социалните мрежи, че "днешната предварителна най-висока температура е 30,9 градуса в Кавендиш, Съфолк".

"Това е петият пореден ден, в който температурите надхвърлят 30°C, и за първи път в нашите регистри това се случва през септември", добавиха от Метеорологичната служба.

Предишният рекорд беше три последователни септемврийски дни, наблюдавани четири пъти преди това, за последен път през 2016 г.

Според Метеорологичната служба рекордът вероятно ще продължи и в събота и неделя, като се очаква горещото време да се задържи през уикенда в голяма част от Южна Англия и Уелс.

Температурите вероятно ще достигнат максимална стойност от близо 33°C в събота, "което може да се окаже най-горещият ден от годината досега", заявиха от Метрополитен.

"През следващите дни обаче Обединеното кралство постепенно ще премине към по-хладна въздушна маса, като вероятността за гръмотевични проливни дъждове ще се увеличи", добавиха от службата.

Наслаждавайки се на късната лятна гореща вълна, британците препълниха плажовете в южната част на страната, включително в популярния морски град Брайтън.

Метеорологичната служба заяви, че "с промяната на климата, дължаща се на човешкото влияние, горещините като тази стават все по-чести и по-тежки".

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Силвестър Сталоун предложи на шега боксов мач на папа Франциск
Силвестър Сталоун предложи на шега боксов мач на папа Франциск
83-годишната Нанси Пелоси се кандидатира за преизбиране в Конгреса на САЩ
83-годишната Нанси Пелоси се кандидатира за преизбиране в Конгреса на САЩ