Великобритания въвежда национална карантина

Ирина Цонева
от Ирина Цонева
08:54, 05.01.2021
Чете се за: 03:00 мин.
По света
великобритания въвежда национална карантина
Слушай новината

Британските власти обявиха нови, по-строги ограничителни мерки във връзка с разпространението на COVID-19, като на територията на цялата страна се въвежда карантина.

Жителите на Великобритания не трябва да напускат домовете, освен ако нямат основателна причина за това. Те могат да излизат, в случай, че:

• Пазаруват стоки от първа необходимост - за себе си или за друг човек в уязвимо положение;
• Ходят на работа или полагат доброволен труд, ако това не може да бъде извършвано от вкъщи;
• Срещат се с хора от второ домакинство, с които се подкрепят взаимно, при положение че имат право на това (условията за формиране на подобна подкрепа може да се видят тук: https://www.gov.uk/guidance/making-a-support-bubble-with-another-household#what-a-support-bubble-is);
• Тренират със семейството си или с не повече от един човек извън него, като тези дейности трябва да бъдат ограничени до един път на ден и трябва да се извършват в района, в който живеят;
• Търсят медицинска помощ и се опитват да избегнат нараняване или заболяване (включително и домашно насилие);
• Посещават образователна институция или детско заведение - за тези, които имат право на това.

Университетите, началните училища и гимназиите ще останат отворени за деца със специални потребности, както и за такива, чиито родители упражняват т.нар. критични професии. Всички останали ще се обучават дистанционно до средата на февруари.

Студентите ще се обучават дистанционно с изключени на тези, които се обучават в т.нар. критични професии – лекари, учители, транспортни работници и др.

Напускането на дома според някоя от изброените причини трябва да се случва само в района на местоживеене. Може да се излиза извън него, в случай че се пътува за работа.

Хора, които попадат в рискови групи по отношение на COVID-19, могат да излизат за посещение при доктор или тренировка, ако е наложително. Те не трябва да посещават работа.

Не са разрешени срещи с хора, които не са членове на домакинството, освен ако няма основателна причина за това. С всички останали следва да се спазва дистанция от 2 метра.

При необходимост от съдействие българските граждани могат да се свържат с посолството ни в Лондон на тел.: +44 20 7581 3144; +44 20 7584 9400, +44 20 75893763.

Снимки: БГНЕС

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Как ще се пренареди политическият пъзел в изборната 2021 година?
Как ще се пренареди политическият пъзел в изборната 2021 година?
Около 25 000 деца са посетили детските градини в София след отварянето им
Около 25 000 деца са посетили детските градини в София след отварянето им