НОВИНИ

Вера Чаславска и нейната история като от филмов сценарий

Гледайте предаването "Истории от Олимпийските игри" всеки петък от 15:30 ч. по БНТ 1.

вера чаславска нейната история филмов сценарий
bnt avatar logo
от БНТ
14:23, 31.01.2024
Чете се за: 04:22 мин.
Спорт
Слушай новината

История като от филмов сценарий. Вера Чаславска - една от най-успешните гимнастички в историята, донесла много слава на Чехословакия с удивителните си постижения. Смазващо известна на световния подиум, унизително третирана у дома.

В периода между 1959 и 1968 година тя печели 22 титли от големи международни форуми, включително 7 златни олимпийски медала. Родена в Прага, Вера започва първоначално с фигурно пързаляне, но бързо се ориентира към спортната гимнастика.

Дебютът й на олимпийски игри е в Рим 1960 г., когато става вицешампионка с тима на Чехословакия. 4 години по-късно е истинска звезди на олимпийския турнир в Токио, а съперничеството й със съветската гимнастичка Лариса Латинина е зрелищно и очаквано от целия свят. Чаславска печели титлата в многобоя, както и златото на прескок и греда. Добавя втори пореден сребърен медал в отборната надпревара, за да се нареди втора в класацията на най-успешните спортисти на игрите след американския плувец Дон Шоландер.

В следващите години Чаславска неизменно е на гребена на вълната, като печели световни титли в многобоя и отборното, а на европейските първенства през 1965 г. и 1967 г. обира всички златни медали, като капак - с максимални оценки от 10 през 1967. Настъпва преломната 1968 г., когато войски на Варшавския договор навлизат на територията на Чехословакия и буквално за една нощ срещу 21 август страната е под окупация - целта е да се спре линията на промени тръгнала от Пражката пролет на Александър Дубчек. Чаславска има ясно изразена гражданска позиция срещу инвазията и за да избегне арест заминава в провинцията. Седмиците преди олимпийските игри тя прекарва в планината без да има адекватни условия за тренировки. Все пак е допусната до участие и отново носи на страната си 4 златни и два сребърни медала, като става най-успешният спортист на игрите.

В знак на мълчалив протест срещу политиката на Съветския съюз тя свежда главата си настрани, когато на почетната стълбичка й се налага да изслуша съветския химн.

Малко преди края на Олимпийските игри тя се омъжва за лекоатлета Йосеф Одложил, като сватбената церемония в катедралата на Мексико сити събира хиляди фенове.

След завръщането у дома Вера Чаславска е подложена на унизителни репресии заради активната й позиция - забранено й е да пътува извън страната, както и да участва в спортни събития, с което е принудена да сложи край на кариерата си. През 80-те под натиска на тогавашния президент на МОК Хуан Антонио Самаранч на Чаславска е позволено на упражнява треньорска дейност. След промените е реабилитирана напълно, избрана е за президент на Олимпийския комитет на Чехия и за член на МОК.

Вера Чаславска си отива от този свят през 2016-а на 74-годишна възраст. Тя губи битката с рака, но остава завинаги в историята на световния спорт не само със спортните си успехи, но и със своя непримирим дух и пример за гражданска позиция.

Откъс от епизод 14 на предаването "Истории от Олимпийските игри" излъчен на 26 януари по БНТ!

Гледайте предаването, което разказва олимпийската история всеки петък от 15:30 ч. по БНТ 1!

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Денис Шаповалов се завърна с успех в Монпелие, Ришар Гаске разочарова домакините
Денис Шаповалов се завърна с успех в Монпелие, Ришар Гаске разочарова домакините
Берое и Марица Пд не се победиха в контрола
Берое и Марица Пд не се победиха в контрола