НОВИНИ

Весела Лечева: Българският спорт незаслужено е ощетяван

весела лечева българският спорт незаслужено ощетяван
bnt avatar logo
от БНТ
12:39, 21.08.2022
Чете се за: 06:40 мин.
Спорт
Слушай новината

Служебният министър на младежта и спорта Весела Лечева беше специален гост в студиото на "Арена спорт", за да коментира някои от най-важните теми, свързани с бъдещето на българския спорт.

Лечева говори и за случващото се с изграждането на нов стадион на ЦСКА, изразявайки увереност, че всичко ще продължи да се движи в правилната посока.

"Това е една сериозна тема предвид големия брой фенове, който има ЦСКА. Сигурна съм, че те очакват добро решение на въпроса и скоро да имат един модерен стадион. Аз смятам, че всичко, което се е случило до тук трябва да продължи в същия дух. Спортът го заслужава. Не бива да забравяме обаче, че най-важно е да бъде запазен държавния интерес и всеки да си изпълни задълженията", заяви министър Лечева.

Бившата състезателка по спортна стрелба сподели малко повече и за това какво предстои да се случи със спортния комплекс "Червено знаме" в София.

"Това е една много тежка, бих казала гнойна яма. Това е един изключително важен комплекс. Експертите също трябва да изкажат своето мнение дали трябва да се изгради един напълно нов комплекс или просто да се направи основен ремонт. Вече казах, че тази преценка няма да я направя сама. В бюджета има заложени 15 милиона лева, които са свързани с изграждането на спортни комплекси, сред които е и "Арена Бургас". Не е вярно, че сумата е била 50 милиона", заяви Весела Лечева.

Двукратната сребърна медалистка от Олимпийски игри коментира и изграждането на "Арена Бургас", заявявайки, че до момента държавата е отпуснала 65 милиона за проекта.

"Това е една 8-годишна сага. Има една българска поговорка "Пет пъти мери, веднъж режи". Всичко е започнало с идеята за малка многофункционална зала, която да задоволява интересите на община "Бургас". След смяната на ръководства и екипи обаче е било решено да се изгради едно огромно спортно съоръжение, без да е било съобразено с възможностите и дали изобщо е било необходимо подобна зала. Има подписани доста допълнителни споразумения, допълнителни финансирания. Смятам, че би било недобросъвестно да отпуснем допълните 7,5 милиона лева за доизграждане, защото досегашните разходи са близо 65 милиона. Едно подобно съоръжение не трябва да остава незавършено, но това не трябва да бъде за сметка на българския данъкоплатец. Смятам, че ангажиментите, които са поети трябва да бъдат изпълнени, както са били приети и да бъдат съобразени с отпуснатите средства. Отпускането на допълнителни средства, на този етап, би било недобросъвестно", заяви Лечева.

Служебният спортен министър изрази също така позицията, че българският спорт е бил незаслужено ощетяван откъм бюджет през последните няколко години.

"Водя диалог с всички федерации. Бюджетът за спорт в България, който се е отделя е 0,09% от БВП за страната. Това е най-ниският бюджет сред страните в Европейския съюз. Политиката относно българския спорт трябва да бъде напълно различна. Българският спорт получи рекорден бюджет за тази година, но трябва да гледаме спрямо останалите страни в ЕС. В Румъния за спортния бюджет се отделя 0,2% от БВП. Смятам, че българският спорт незаслужено е ощетяван. Федерациите имат нужда от средства, за да разполагат с модерни технологии и инфраструктура", сподели министър Лечева.

Весела Лечева коментира още и конфликтите във федерацията по вдигане на тежести.

"Където има междуличностни напрежения, винаги се стига до съд. Това не е най-доброто за спорта, защото страдат състезатели и треньори. Губи се време и енергия. В подобни моменти е много трудно да се води диалог. Считам, че всички документи трябва да бъдат разгледани много внимателно, за да бъде взето най-правилното и справедливо решение. Много се радвам, че има сериозен подем във вдигането на тежести. Тя бяха изпаднали в една много тежка ситуация. В момента обаче това, което ги спира са именно тези междуличностни проблеми. Ако са изчерпани възможностите за диалог, то ние трябва да убедим състезателите и треньорите да се явят на следващите състезания, защото те служат и като квалификации за Олимпийските игри", каза тя.

Накрая служебният министър на младежта и спорта даде оценка за развитието на спорта у нас през последните малко повече от 10 години.

"Доста се инвестира в спортна инфраструктура. Изградиха се зали, ремонтираха се много от съоръженията. За съжаление, все още сме в дефицит спрямо материално-техническата база. Липсват и кварталните спортни площадки, които да бъдат на една ръка разстояния от всеки желаещ да тренира", коментира Весела Лечева.

Какво още сподели Весела Лечева по темата за българския футбол, работата на спортния тотализатори и други, гледайте във видеото.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи:
Instagram: https://go.bnt.bg/instagram
Facebook: https://go.bnt.bg/facebook
LinkedIn: https://go.bnt.bg/linkedin
TikTok: https://go.bnt.bg/tiktok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Санкционираха родителите на непълнолетните, установени в нощни заведения в Благоевград
Санкционираха родителите на непълнолетните, установени в нощни заведения в Благоевград
Майките от "Системата ни убива" ще се явят на изборите с "Изправи се България" на Мая Манолова
Майките от "Системата ни убива" ще се явят на изборите с "Изправи се България" на Мая Манолова