НОВИНИ

Веселин Цинзов: Болшинов и Клаебо могат да достигнат постиженията на Бьорн Дели

Веселин Цинзов
Снимка: БНТ
bnt avatar logo
от БНТ
22:22, 19.02.2022
Чете се за: 02:47 мин.
Спорт
Слушай новината

Бившият национал Веселин Цинзов смята, че съкращаването във формата на състезанието 50 км ски бягане е оказало сериозна промяна в подготовката на състезателите.

Участникът на Зимните олимпийски игри в Сочи през 2014 г. и Пьонгчанг през 2018 г. коментира успеха на Русия в 30-те км ски бягане, след като състезанието бе съкратено с цели 20 км.

"Цялото състезание се променя. 30-те километра нямат нищо общо с 50-те. Организаторите можеше да отложат състезанието за следващия ден. Това е най-трудното и тежко предизвикателство. В нашия спорт през по-голямата част се диша през устата. Студеният въздух влиза в дробовете и не е приятно. Болшинов показа класата си. Той и целият руски отбор показаха надмощие през цялата Олимпиада. Жалко, че Клаебо се отказа, очаквах да е основен конкурент на руския тим. Болшинов ще продължи да печели, очаквах от него дори повече медали. Супер постижение от негова страна, той показа постоянство през целия сезон. Болшинов и Клаебо са двамата, които биха могли да достигнат постиженията на Бьорн Дели. Все още са млади и имат поне още две Олимпиади. 20 километра не са никак малко могат да променят стратегията на състезателите. Нагласата и напрежението са различни", твърди той.

Самоковецът сподели очакванията си от утрешния старт при жените.

"Очаквам Норвегия да вземе златото в лицето на Тереза Йохауг. Рускините са сериозна конкуренция. Утре се надявам да видим хубаво бягане с голяма конкуренция. Условията за всички са едни, стартът е масов. Всичко зависи от стратегиите", поясни той.

Веселин Цинзов разкри, че Олимпийските игри са предложили изненади спрямо очакванията му.

"Останалите дисциплини не оправдаха очакванията ми. Руснаците са титаните на олимпиадата особено при мъжете. Изненади имаше и от други страни. Германките също изненадаха всички в щафетата, а и в тимспринта. Имат хубав отбор. Най-силно впечатление ми направи широчината на пистата. Такава широчина не бях виждал, макар като зрител да изпускам 90% от Олимпиадата", добавя той.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber!

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Радка Попова: Въпрос на време е Милена да се качи на почетната стълбица
Радка Попова: Въпрос на време е Милена да се качи на почетната стълбица
Александра Фейгин: 24-о място не ми звучи добре, искам да вървя нагоре
Александра Фейгин: 24-о място не ми звучи добре, искам да вървя нагоре